FacebookTwitterLinkedIn

Banca Centrală a Rusiei a propus joi interzicerea procesului de minare a criptomonedelor pe întreg teritoriul țării, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, a bunăstării populației și a suveranității politcii monetare.

Rusia a militat timp de mulți ani împotriva criptomonedelor, spunând că acestea ar putea fi utilizate în acțiuni de spălarea a banilor sau pentru finanțarea terorismului. În 2020 guvernul de la Moscova a legalizat monedele digitale, însă a menținut interdicțiile pentru utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, Banca Centrală a Rusiei a spus că cererea speculativă a pieței de criptomonede a fost factorul central care a determinat creșterea rapidă a monedelor digitale. De asemenea, reprezentanții băncii au subliniat că aceste monede au caracteristici piramidale, amenințând stabilitatea financiară și cetățenii.

Banca a propus introducerea unor măsuri regulatorii care vor împiedica instituțiile financiare să efectueze operațiuni cu criptomonede. De asemenea, reprezentanții băncii au subliniat importanța dezvoltării unor mecanisme prin care să fie blocate tranzacțiile ce vizează achiziționarea sau vânzarea criptomonedelor.

Nu sunt avute în vedere restricții privind deținerea de criptomonede, a declarat Elizaveta Danilova, șefa departamentului de stabilitate financiară a băncii centrale.