FacebookTwitterLinkedIn

În data de 30 septembrie 2022, Prietenii Muzeului Național de Artă al României, împreună cu Muzeul Național de Artă al României și Forbes România, au organizat, în Sala Tronului MNAR, un eveniment de anvergură, Bal la Palat. Evenimentul a avut ca obiectiv central strângerea de fonduri pentru organizarea în 2023, la Muzeul Național de Artă, a expoziției dedicate uneia dintre cele mai importante figuri ale avangardei românești, Victor Brauner.  Victor Brauner (1903-1966) este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai avangardei românești și reprezentant de seamă al mișcării suprarealiste. Personalitate enciclopedică, Victor Brauner transpune în limbaj plastic teme ce-l preocupă și-l neliniștesc din literatură, filozofie, antropologie, metafizică și spiritualitate, precum și din cotidian. Cotidianul în care trăim este cel puțin la fel de ofertant precum cel din epoca lui Brauner. În vremurile pe care le trăim, suprarealismul lui Brauner este cât se poate de actual.

S-au alăturat, prin participare la Bal, demersului Prietenilor Muzeului Național de Artă al României numeroși membri marcanți ai mediului de afaceri din România, ai corpului diplomatic, precum și personalități ale culturii. Companiile care au sponsorizat evenimentul au fost,  Fildas Art, Catena, Ijdelea și Asociații, Amset, GoldNutrition România, Transavia , Theodora Golf Club, UniCredit Bank, TheEdit.ro, Garanti BBVA, Renovatio Trading, Elefant.ro, BRD BRD – Groupe Societe Generale, Ana Hotels, Reciclad’OR, Remat, Tonica Group, Family Business Network Romanânia,

În discursul de deschidere a balului, Anca Vlad, președintele Asociației Prietenilor Muzeului Național de Artă al României, a anunțat că s-a strâns suma de 100.000 de euro, a mulțumit sponsorilor, a subliniat importanța promovării marilor personalități românești care au marcat cultura universală și a expunerii lor în instituții muzeale din România, astfel încât asemenea expoziții să aibă ecou mai ales în conștiința tinerei generații, care să capete convingerea că se pot obține performanțe în orice domeniu de activitate.

De asemenea, președintele prietenilor muzeului și Călin Stegerean, directorul muzeului, au mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment, Forbes România, Maison Dadoo și Nespresso, precum și persoanelor participante la această manifestare de ținută.

Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României s-a înființat în 2008, având drept scop asumat sprijinirea activităților muzeului și inițierea în parteneriat cu acesta de noi proiecte menite să crească vizibilitatea acestei instituții la nivel național și internațional și să amplifice rolul său în promovarea identității istorice și culturale românești. Organizația desfășoară în special activități dedicate patrimoniului cultural național imobil (monumente istorice) și mobil (muzee și colecții).