
Industria de închirieri auto a intrat cu entuziasm în 2023 și crește proporțional cu reluarea obiceiurilor de călătorie. Avis România apasă pe accelerație și țintește dezvoltarea businessului.
Un interviu alături de Adrian Hălmăgean, Director General AVIS Romania
Cum arată piața de rent a car din România, comparativ cu alte țări europene în care Avis este prezentă?
Piața de închirieri auto traversează la nivel global o perioadă de revenire. Dacă ne uităm în jur, vom vedea că România nu se poziționează în topul țărilor cu o industrie de rent a car extrem de dinamică, dar treptat începe să recupereze. Totuși, vedem o mulțime de asemănări atunci când ne uităm la piața de închirieri auto din țara noastră, comparativ cu alte țări din Europa. România este o piață competitivă, în care întâlnim atât companii multinaționale, cât și locale. Există, de asemenea, un mix între segmentul de corporate și cel de leasure, ținând cont că România face parte din țările mai puțin turistice. Piața este însă activă, iar cererile pentru închirieri auto sunt tot mai numeroase.
Ce perspective aduce noul an pentru piața de rent a car, în general? Dar pentru business-ul Avis?
Industria de rent a car merge la pas cu turismul, HORECA și tot ce înseamnă călătorii. Vedem deja un apetit mare pentru reluarea obiceiurilor de călătorie și suntem încrezători că această dorință de mișcare a oamenilor va continua să se mențină. Traficul de pasageri din aeroporturi a crescut și continuă să se afle pe un trend ascendent, fapt care a determinat și o creștere a cererilor de închirieri auto. Datele din piață ne determină să rămânem optimiști și ne indică o creștere pentru întreaga piață de rent a car în noul an.
Și perspectivele Avis România se află într-o lumină favorabilă. La sfârșitul anului trecut, segmentul de business a fost cel care a preluat frâiele și a cunoscut o creștere mai rapidă decât turismul clasic. Cererea pentru serviciile de rent a car au venit în proporție de 60% din zona de business, restul de 40% fiind reprezentate de turismul de leisure. Pentru 2023, estimările ne indică o creștere și pe partea de turism, iar per total Avis România estimează o creștere de 15% a întregului business, comparativ cu anul trecut. În același timp, țintim o creștere cu 30% a parcului auto și estimăm că rezervările clienților români pentru destinații din străinătate vor fi și cu până la 30% mai numeroase în noul an.
Anul 2023 continuă să se afle însă sub semnul incertitudinii. În ce măsură putem vorbi de planuri de investiții și dezvoltare în acest context?
Experiența acumulată în cei peste 28 de ani pe piața din România ne-au ajutat de-a lungul timpului să demonstrăm clienților noștri că suntem un jucător cu anduranță și am reușit în permanență să ne adaptăm perspectivelor trasate de context. Am învățat să fim axați mai degrabă pe soluții și oportunități, decât pe provocările care într-un business apar la tot pasul. Astfel că suntem determinați să răspundem și mai eficient nevoilor clienților noștri și să ne consolidăm activitatea. În același timp, pentru că ne dorim să fim cât mai aproape de clienții noștri avem în plan deschiderea unui nou birou Avis, care ar trebui să fie operațional în 2024, într-un oraș din țară în care nu avem încă reprezentanță. În acest moment, Avis este prezent în șase orașe din țară, respectiv București, Otopeni, Cluj, Craiova, Constanța și Timișoara.
Cum arată astăzi serviciile oferite de Avis?
Continuăm să oferim servicii de închirieri auto personalizate, care să vină în întâmpinarea nevoilor de transport ale companiilor la standarde de înaltă calitate, indiferent că au nevoie de închirieri de autoturisme pe termen scurt sau pentru o perioadă mai lungă. În același timp, punem accent pe flexibilitate, care permite predictibilitatea costurilor de mobilitate și, totodată, am creat opțiuni variate care să elimine responsabilitățile suplimentare și costurile generate de deținerea unei flote auto. Venim cu soluții pentru deplasările naționale sau internaționale ale angajaților companiilor și le oferim posibilitatea de a se bucura de servicii la același nivel ridicat, indiferent de țara în care are loc închirierea, mai ales că suntem prezenți în peste 170 de țări, cu 5.500 de locații.
Care considerați că vor fi principalele tendințe ale industriei de rent a car în 2023?
Procesele de digitalizare, care oferă o experiență mult mai ușoară clienților în toate aspectele, de la procesele de rezervare la metodele de plată, se află cu siguranță în top când vine vorba de trenduri. Vedem în același timp, o orientare a industriei către inovare și găsirea de noutăți pentru a răspunde cât mai exact nevoilor clienților. Astfel, flotele companiilor de închirieri auto sunt îmbogățite cu mașini electrice sau mașini cargo.