FacebookTwitterLinkedIn

Oficialii europeni au trimis un aviz motivat României pentru nerespectarea normelor UE în ceea ce privește principiile și cerințele generale ale legislației alimentare referitoare la igiena produselor alimentare.

Într-un comunicat, Executivul comunitar subliniază faptul că autoritățile române au stabilit norme naționale care deroga de la cerințele de igienă alimentară aplicabile în întreaga Uniune Europeană și care vizează asigurarea siguranței alimentare în beneficiul și pentru protecția consumatorilor europeni.

Mai mult, se menționează în comunicat, normele naționale adoptate de țara noastră nu se conformează anumitor definiții, ce sunt prevăzute în legislația UE, cum ar fi comerțul cu amănuntul, produsele primare și producția primară de alimente.

„Încălcarea vizează carnea de vânat, peștele sălbatic capturat și ouăle de prepeliță. Aceasta se referă, de asemenea, la comerțul cu amănuntul cu produse secundare de origine animală. Mai mult, Comisia consideră că România a încălcat obligațiile de notificare în temeiul Directivei 2015/1535 prin faptul că nu a notificat Comisiei normele naționale înainte de adoptarea acestora”, se specific în avizul instituției europene.

În luna iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere cu privire la acest subiect. Pentru că România nu s-a conformat încă acestei scrisori, Comisia a decis să trimită acum acest aviz motivat.

În acest context, țara noastră are acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.