Specialiştii de la Nuclearelectrica au identificat că cel mai potrivit loc pentru dezvoltarea primului reactor modular mic NuScale este pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti (judeţul Dâmboviţa). Este o tehnologie inovatoare în domeniul producţiei de energie pe care România şi-a propus să o introducă în următorii ani.
Reprezentanţii comunităţii din zona Doiceşti au primit informaţii despre acest proiect de la instituţiile implicate şi de la investitor, care au subliniat avantajele, dar au răspuns şi la întrebări privind potenţiale riscuri, notează RRA.
Autorităţile estimează că o astfel de centrală va conduce la crearea a aproape 4.000 de locuri de muncă şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu patru milioane tone anual.
Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica: „Tehnologia nucleară este o tehnologie care poate fi foarte bine gestionată atâta timp cât se respectă toate principiile de securitate nucleară. Cei 25 de ani de operare la Cernavodă, dacă ne uităm la nivelul de radiații sau nivelul de leucemie, el este mult sub media națională. Din perspectiva mediului, tot ce înseamnă deșeuri radioactive sunt foarte bine controlate, încapsulate. Sunt zone de excludere pentru reactoare mai mici de sub 1 km.”
România intenţionează să utilizeze această soluţie tehnică în cadrul obiectivului inclus în PNRR, de a scoate din uz până în 2032 peste 4,5 GigaWaţi capacitate pe cărbune, conform proiectului prezentat de Nuclearelectrica.