FacebookTwitterLinkedIn

Compania Black Sea Oil & Gas („BSOG”) și partenerii de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au anunțat miercuri, 15 iunie, că au început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) şi introducerea primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport („SNT”).

Proiectul constă în cinci sonde de producţie la zăcămintele „Doina” şi „Ana”, o platformă monitorizată şi operată de la ţărm şi o conductă submarină de 126 km care face legătura cu noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

În acest an se estimează o producţie de jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi va asigura 10% din cererea de gaze a României.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat miercuri începerea exploatării gazelor din acest proiect, gazele urmând să fie livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Nicolae Ciucă: „Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse”.