FacebookTwitterLinkedIn

Legea privind reducerea impozitului pentru investitorii la bursă oferă o perspectivă diferită în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital autohtone. 

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noua lege simplifică aspecte de ordin fiscal ce puteau constitui bariere pentru accesul la bursă al populației și încurajează micii investitori.

Prevederile noii legi dedicată pieței de capital vor genera cu siguranță un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piața de capital și vor transforma bursa într-un instrument și mai atractiv pentru finanțarea companiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a contribuit la conturarea acestui nou cadru legal, cu implicații semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital pe termen lung. Din aceste considerente, este de remarcat  largul consens în ceea ce privește implicarea în realizarea acestei legi” a declarat Nicu Marcu, Președintele ASF (foto).

Miercuri, 20 aprilie, Camera Deputaților a adoptat legea care prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate. Se prevede 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. 

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piața de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021.