FacebookTwitterLinkedIn

Compania estimează o creștere cu 30% a cantităților preluate în vedere reciclării, până la sfârșitul acestui an. Citește în continuare un interviu cu Diana Cîtu, CEO Reciclad`OR.

Cum a evoluat Reciclad`OR în acești trei ani de la înființare?

De la bun început obiectivele noastre strategice au fost legate de dezvoltarea pe termen lung și îmbunătățirea permanentă a performanței operaționale.

Urmare a dezvoltării organice, Reciclad’OR preia astăzi responsabilitatea reciclării ambalajelor pentru peste 700 de companii care introduc pe piața națională produse ambalate.

În scopul îndeplinirii obiectivelor de reciclare, am încheiat la nivel național parteneriate cu peste 240 de colectori de deșeuri și 7 operatori de salubritate.

Concomitent cu creșterea numărului de clienți și furnizori, compania a dezvoltat un portofoliu vast de resurse și competențe.

O parte dintre aceste resurse pot fi ușor identificate și de publicul larg: triplarea numărului de angajați, deschiderea birourilor din București, Cluj, Iași și Constanța, etc. Pentru exploatarea superioară a resurselor, compania a încorporat în ultimii doi ani competențe funcționale, strategice și operaționale excepționale.

În cadrul procesului de dezvoltare strategică, grija față de comunitate a reprezentat o prioritate pentru Reciclad’OR.

Înțelegând importanța implicării cetățeanului în procesul de colectare a deșeurilor de ambalaje, am dezvoltat peste 60 de campanii de răspundere socială (CSR). Obiectivul comun al acestor campanii a fost dezvoltarea unui comportament cotidian adecvat al cetățeanului față de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje.

Ca o dovadă a profesionalismului companiei, de la înființare și până în prezent, Reciclad’OR și-a îndeplinit cu succes toate obligațiile legale.

Acest lucru este certificat și de ultimul control al Administrației Fondului pentru Mediu, control care s-a încheiat în luna septembrie 2020.

În concluzie, pot spune ca succesul Reciclad’OR este rezultatul unei configurații complexe compusă din strategie, resursele și competențele dezvoltate, sistemele de management, leadership, viteza de reacție și adaptabilitate la schimbarea condițiilor economice și juridice.

Ce rezultate financiare ați înregistrat în 2019 și ce estimări aveți pentru anul acesta?

Încă de anul trecut, Reciclad’OR se poziționa ca și lider al pieței de transfer de responsabilitate. La nivelul anului 2019, compania înregistra o cifră de afaceri de 113,4 milioane lei și deținea o cotă de piață de 16%.

Procesul de consolidare a poziției de lider de piață a continuat și în anul 2020. În baza datelor înregistrate pe primele nouă luni ale anului, estimăm o creștere cu 30% a cantităților preluate prin transfer de responsabilitate în vederea reciclării și o cotă de piață de 21%.

Calitatea serviciilor, transparența și predictibilitatea tarifelor practicate, reacția de răspuns la solicitările clienților, programele de CSR și reputația brand-ului sunt factorii esențiali de succes care au generat un grad înalt de retenție al portofoliului de clienți (99,8%) și creșterea continuă a numărului de noi clienți.

Pentru a înțelege și mai bine robustețea evoluției companiei, la începutul lunii octombrie a fost analizat gradul de satisfacție al clienților și nevoile acestora în contextul cerințelor economiei circulare.

Rezultatele înregistrate au reprezentat o reală încântare pentru noi. Nu doar din perspectiva gradului actual de satisfacție, cât mai ales din perspectiva nevoilor viitoare, nevoi pentru care, în mod anticipat, Reciclad’OR a dezvoltat un pachet complet de servicii.

Cu acest prilej, comunicăm în premieră, lansarea în luna noiembrie a serviciului de consultanță specializată în economie circulară. Acest serviciu îi va ajuta pe producătorii și importatorii din România să gestioneze cu succes impactul tranziției către economia circulară asupra costurilor de reciclare, soluțiilor de ambalare, comportamentului consumatorilor etc.

Ce portofoliu de clienți gestionați în prezent?

Dintre cei 700 de clienți am să menționez doar câteva companii fără a diminua însă respectul și importanța pe care o acordăm tuturor clienților noștri, indiferent de cota de piața sau domeniul de activitate: Maspex Romania, PepsiCo România, La Fântana, Bergenbier, Ursus, Heineken, Carlsberg, Tuborg, Alexandrion Grup, Cotnari, Vinarte, Jidvei, Altex, Emag, Carrefour, Profi, Decathlon, Romstal, Farmec, Avon, Oriflame, Yves Rocher, Mars, Mondelez, Kandia, Sony, Boch, Siemens, Canpack Romania, Ficosota, Henkel, OMV Petrom, Rompetrol, Cris-Tim, Wienerberger, Catena, Zentiva, Zara.

În spiritul transparenței, pe site-ul companiei : www.reciclador.green, veți găsi întreg portofoliul de clienți Reciclad’OR.

Cum este anul 2020 pentru piața de reciclare din România? În ce fel și cât de mult a afectat pandemia piața de reciclare?

Fără dar și poate, experiența din primăvară și actualele evoluții au un impact negativ pentru sectorul HoReCa.

O parte dintre clienții Reciclad’OR au ca și piață de desfacere sectorul HoReCa. Astfel, cantitățile de deșeuri de ambalaje pentru care am preluat responsabilitatea de la acești clienți au înregistrat scăderi în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului 2019.

Însă, în contextul în care unii dintre ei nu au fost afectați de pandemie, iar portofoliul de clienți s-a dezvoltat considerabil, putem declara că impactul Covid-19 asupra business-ului Reciclad’OR este unul minim și ușor de gestionat.

Din estimările analiștilor noștri, cantitățile de ambalaje raportate ca fiind introduse pe piața națională de către clienți în anul 2020 vor înregistra scăderi cu 15% – 20% față de anul precedent.

Din fericire, piața de colectare a deșeurilor de ambalaje a funcționat oarecum în parametri. În consecință, nu întâmpinăm dificultăți în atingerea obiectivelor de reciclare.

Dinamica pieței de transfer de responsabilitate a avut de suferit deoarece s-au schimbat condițiile de eficientizare a costurilor. Eficiența costurilor a depins mai puțin de economia de scară și mai mult de viteza de reacție și ajustarea rapidă la schimbare.

Pe măsură ce piața a devenit tot mai turbulentă și imprevizibilă, creșterea vitezei de răspuns și flexibilitatea operațională excepțională au devenit o importantă sursă de avantaj competitiv pentru Reciclad’OR. Însă prima cerință pentru dezvoltarea unei capacități de răspuns rapid este accesul la informații și calitatea acestora.

Întrucât prognozele economice nu mai sunt atât de eficiente, iar informațiile esențiale pieței sunt contradictorii, Reciclad’OR a dezvoltat un sistem performant de avertizare timpurie (early warning).

Cum a schimbat pandemia modul dvs. de lucru, la Reciclad`OR?

Având în vedere natura serviciului pe care îl furnizăm, comunicarea personală prezintă un plus considerabil din perspectiva dialogului și a culegerii de feedback.

Această abordare, în contextul Covid-19, a devenit impredictibilă și câteodată imposibilă.

Din fericire, cu sprijinul sistemelor digitale, am reușit să integrăm în online activitatea de vânzări și consultanță a birourilor cu acoperire regională (Cluj, Constanța și Iași) și să optimizăm anumite costuri.

Chiar dacă prin sistemele online reușim să menținem calitatea serviciilor furnizate, simțim lipsa întâlnirilor personale cu clienții noștri. La urma urmei suntem oameni, iar clienții noștri au fost întotdeauna o sursă de inspirație și inovație pentru noi.

Chiar și în aceste condiții dificile noi continuăm să inovăm. Am cercetat posibilitatea utilizării de noi procese în vederea furnizării serviciilor existente mai ieftin sau cu beneficii îmbunătățite în concordanță cu nevoile specifice ale unor segmente de clienți. Pe scurt, am proiectat platforma e-Reciclare (www.e-reciclare.ro) pe care o vom lansa în luna noiembrie.

Noi credem că secretul succesului nu constă în adaptarea la schimbările externe, ci în crearea viitorului. Avantajele competitive vor fi întotdeauna apanajul companiilor care acționează ca lideri și inițiază schimbarea.

În ce fel a adus îmbunătățiri inteligența artificială în domeniul tehnologiei de sortare?

În contextul trecerii de la reciclarea cantitativă la reciclarea calitativă ca și condiție fundamentală pentru implementarea economiei circulare, tehnologia utilizată în procesul de colectare-sortare-reciclare va juca un rol crucial.

Asistăm, la nivel modial, la creșterea semnificativă a aportului tehnologiei la inovarea modelelor de colectare sau la îmbunătățirea substanțială a celor existente.

Tehnologia va impacta în mod direct pozițiile competitive ale jucătorilor pe lanțul de aprovizionare. Spre exemplificare, sistemul depozit în care magazinul a devenit “stație de sortare” prin implmentarea mașinilor automate (RVM) de colectare a ambalajelor tip PET, sticlă și aluminiu.

Reciclad’OR a inițiat o cercetare complexă privind prognoza reciclării ambalajelor în România în orizontul de timp 2021–2025. În cadrul cercetării există o componentă în care vom inventaria sistemele de colectare la nivel național, capacitățile de sortare și reciclare și tehnologiile utilizate precum și gradul de reciclabilitate al ambalajelor introduse pe piața. Rezultatele cercetării, inclusiv pachetul integrat de soluții și recomandări, vor fi puse la dispoziția clienților noștri.

Ce planuri de investiții aveți pentru Reciclad`OR?

Ultimele evoluții globale ne-au arătat încă o dată cât de impredictibil și de fragil poate fi uneori mediul economic și cel social. Dar chiar și în aceste condiții dificile, Reciclad’OR va derula o serie de proiecte investiționale, proiecte prin care urmărim eficientizarea costurilor pentru clienții noștri, facilitarea accesului sustenabil la resurse și generarea circularității economice. La timpul potrivit vom comunica aceste proiecte și publicului larg.

Sunteți membru Platinum al ”International Solid Waste Association” (ISWA). Ce responsabilități implică această calitate și ce acțiuni ați derulat în acest sens?

De peste 50 de ani ISWA se ocupă de promovarea eficienței resurselor prin producție și consum durabil, promovarea celor mai bune tehnologii și practici disponibile la nivel mondial și dezvoltă o serie de instrumente științifice, economice și sociale.

Reciclad’OR, prin intermediul departamentului de strategie, este implicată permanent în activitatea tehnică a grupului de lucru pe probleme europene din cadrul ISWA (legislație, tehnic, comunicare).

Toată expertiza europeană pe care o acumulăm în cadrul grupului de lucru o transferăm cu titlu gratuit clienților noștri.

Aș dori însă să precizez că activitatea Reciclad’OR la nivel internațional nu se rezumă doar la ISWA. Reciclad’OR este și singura companie din România membră a Prevent Waste Alliance.

Prevent Waste Alliance este un parteneriat multipartit care reunește cei mai importanți actori din sectorul privat, mediul academic, societatea civilă și instituțiile publice și are drept obiectiv minimizarea deșeurilor, eliminarea poluanților și maximizarea reutilizării resurselor în economia mondială.

În cadrul grupurilor de lucru, vom dezvolta împreună cu ceilalți membri o serie de proiecte pentru prevenirea generării de deșeuri, colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje și creșterea gradului de reutilizare a materiilor prime secundare. Focus-ul Reciclad’OR este, în general, pe ambalajele din plastic și pe ambalajele de unică folosință. Și această expertiză o oferim cu titlu gratuit clienților noștri.

În ce măsură legislația actuală din România încurajează reciclarea și ajută toți operatorii implicați în proces: producători – colectori – sortatori – reciclatori?

Din perspectiva analizei macro-eonomice putem spune, fără nici un dubiu, că cel mai mare impact asupra activității de transfer de responsabilitate este cel generat de modificările legislative. Modificarea condițiilor economice ale pieței joacă doar un rol secundar.

În consecință, o legislație coerentă presupune în primul rând crearea unor condiții optime și funcționale pentru un model de business eficient.

Dacă în fluxul industrial-comercial funcționalitatea și randamentul sistemului de colectare este similară țărilor europene, în ceea ce privește fluxul municipal aici cadrul juridic a generat o serie de anomalii.

În acest flux ne aflăm în situația în care reciclarea ambalajelor este îngreunată de entități juridice care nu au nici un fel de responsabilități pe lanțul de aprovizionare a ambalajului. Entități care generează costuri suplimentare semnificative și nu aduc niciun beneficiu în creșterea performanței în colectarea și reciclarea de ambalaje.

În ce stadiu a ajuns implementarea sistemului depozit în România?

Înainte de orice precizare, doresc să îi felicit pe reprezentanții industriei apelor și băuturilor răcoritoare, reprezentanții industriei berii și pe consultanții care au realizat studiile de fezabilitate privind sistemul depozit în România. Pe baza acestor studii putem discuta astăzi concret, aplicat și argumentat despre introducerea sistemului depozit. Până la implementare mai sunt însă mulți pași de făcut.

La ora actuală, proiectul se află într-o fază critică: adoptarea cadrului juridic care să asigure condițiile de implementare a sistemului depozit și complementaritatea acestuia cu sistemul de colectare separată finanțat de către organizațiile de transfer de resposabilitate (OIREP-uri). Coabitarea dintre celor două modele va fi condiționată de calitatea și acuratețea cadrului juridic adoptat.

Odată cadrul juridic adoptat, Reciclad’OR va depune toate eforturile pentru informarea și instruirea clienților și pentru asigurarea complementarității și sinergiei dintre cele două modele de colectare.

Pe ce loc se află România pe harta mondială a reciclării? Ce pași mai sunt de făcut?

Analizând ultimele statistici publicate de Eurostat cu privire la performanța reciclării ambalajelor la nivelul statelor membre, România se afla în anul 2017 undeva la coada clasamentului (vezi tabel).

Asigurarea infrastructurii de colectare separată, educarea și informarea permanentă a cetățeanului și creșterea gradului de implicare a acestuia în procesul de colectare separată precum și aplicarea instrumentelor și pârghiilor economice specifice sunt doar cațiva din pașii pe care societatea românească ar trebui să îi întreprindă pentru creșterea performanței în reciclarea ambalajelor.

În contextul cerințelor Directivei Economiei Circulare și a Pactului Verde European, piața transferului de responsabilitate în întreaga Europă va intra, începând cu anul 2021, într-un profund proces de transformare.

Ca lider al pieței, Reciclad’OR are obligația, cel puțin morală, de a trasa noua viziune privind rolul transferului de responsabilitate în activitatea de reciclare a ambalajelor în România.

Modificările mediului concurențial vor fi rezultatul cumulat al unor influențe combinate și imprevizibile: modificări ale legislației, evoluții macro-economice, evoluția tehnologiei, modificări ale comportamentului consumatorului etc.

În mod evident, aceste schimbări nu vor afecta doar piața transferului de responsabilitate, ci și strategiile competitive ale producătorilor și importatorilor de produse ambalate și, implicit, abordările acestora privind managementul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje.

Pe scurt: era “business as usual” a luat sfârșit!