Cautare
, Redactor Forbes România

Lideri |
|

Jack Welch

Despre greșeli 

Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o a fost explozivă, la propriu. S-a întâmplat în 1963, când eram de trei ani angajat al GE, ca inginer chimist și eram dornic să contruiesc o afacere cu materiale plastice în cadrul unei companii electrice. În acest timp, instalația mea pilot a explodat. Da, la propriu. Ferestrele s-au zdruncinat, acoperișul s-a prăbușit, iar tot locul era acoperit de nori de fum. Chiar și în prezent îi mulțumesc lui Dumnezeu că nimeni nu a fost rănit în acea zi. Eram ferm convins că deja cariera mea se sfârșise, pentru că șeful meu cel mare din Pittsfield dorea să mă vadă, în condițiile în care până atunci nici nu mă cunoștea. Numele lui era Charlie Reed și nu îl cunoscusem. Tot ce știam cu certitudine este că eram înfricoșat de ceea ce urmează să se întâmple, de faptul că voi fi umilit și concediat fără nicio îndoială. Până la urmă, era vina mea pentru tot ce se întâmplase.

Însă, în acea zi, Charlie Reed m-a învățat o lecție extraordinară despre leadership și mai ales despre viață. Era calm, bun și grijuliu. Timp de câteva ore a aplicat tehnica întrebărilor socratice pentru a mă determina să înțeleg de ce a avut loc explozia și cum aș fi putut și ar fi trebuit să acționez diferit. În cele din urmă, șeful meu mi-a oferit o a doua șansă.

De atunci am învățat că trebuie să îl ajut mereu pe cel care se află la pământ. Toată lumea greșește. Unele greșeli reprezintă adevărate nebunii, însă acestea au la bază un potențial uriaș de învățare și de evoluție. În anii ce au urmat, i-am urmat exemplul lui Charlie Reed și am aplicat această tehnică pentru angajații mei. Am învățat, de asemenea, că momentul în care trebuie să „lovesc” oamenii – iar prin lovitură mă refer la „provocare” – este acela când sunt în ascensiune, pentru a le reaminti că odată cu evoluția în carieră nu li se urcă la cap.

„Am învățat că nu trebuie să lovesc pe cineva aflat la pământ. Toată lumea greșește. Unele greșeli reprezintă adevărate nebunii, însă acestea au la bază un potențial uriaș de învățare și de evoluție”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii