FacebookTwitterLinkedIn

Se spune despre afacerile de familie că generează de multe ori neînțelegeri între membrii implicați și, în consecință, businessul se destramă. În general, afacerile de familie sunt fie preluate, fie înființate de la zero. Un studiu realizat în 2015 de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) arată că antreprenoriatul românesc se află într-una dintre cele mai importante etape ale evoluției sale din 1989 și până în prezent, etapă care se va finaliza cu păstrarea afacerilor în familie, cu vânzări sau cu dispariția unor companii. Toate aceste acțiuni depind de modul în care membrii familiei își valorifică avantajele și răspund la provocările piețelor interne și externe, în care viteza depășește previziunile.

Într-o societate cu multe probleme în momentul în care afacerile se combină cu familia, frații Dan și Marius Ștefan nu reprezintă un exemplu de afacere de familie cu neînțelegeri, ci dimpotrivă. Probabil că acest lucru se datorează spiritului antreprenorial, prezent în familie. Serviciul de închirieri de mașini Autonom Rent a Car a fost pornit de la zero, iar părinții celor doi au fost, de asemenea, oameni de afaceri. Imediat după Revoluție, aceștia au pornit o afacere în comerț, business de pe urma căruia frații Ștefan au avut multe lucruri de învățat, pe care le-au aplicat ulterior în propria afacere. În prezent, chiar și soția lui Marius Ștefan este implicată în afaceri construite în jurul nunților (publicația „Ghidul miresei”, care organizează și unul dintre cele mai mari târguri de profil, dar și o firmă de import şi distribuţie de rochii de mireasă).

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Autonom Rent a Car este cea mai mare firmă din domeniu la momentul actual. Afacerea a fost lansată în 2004, la Piatra Neamț, după ce Marius Ștefan, General Manager și cofondator al afacerii, a absolvit un MBA în Statele Unite. Se poate spune că acela a fost locul în care a apărut ideea de a demara o afacere în România. Chiar dacă este o afacere de familie, nu a fost gândită astfel la început. La un an de la înființarea companiei, Marius Ștefan a hotărât că o creștere sustenabilă a business-ului ar putea fi posibilă numai în situația în care ar colabora cu fratele său, Dan Ștefan. Cei doi s-au asociat, iar astăzi dețin câte 50% din companie. Pe atunci, afacerea îi viza pe românii care lucrau în străinătate și se întorceau în timpul vacanțelor, însă, cu timpul, strategia a fost regândită.

Astăzi, în procesul decizional mai este implicat și directorul operațional, pe care cei doi îl consideră egal. De asemenea, în prezent serviciile de închirieri auto oferite de Autonom Rent a Car sunt disponibile în orice loc din țară, dar și către sau dinspre o destinație din Europa. În tot acest timp, compania a ajuns la 41 de centre în 28 de orașe din întreaga țară, la peste 160 de angajați și la o cifră de peste 11 milioane de euro în 2014, în creștere cu 10 procente față de anul precedent, după ce compania a trecut granița cu Ungaria și a inaugurat Autonom Hungary, cu sediul la Budapesta. Autonom Rent a Car a fost clasată pe locul 415 în ediția din 2015 a topului Forbes 500 al celor mai valoroase companii deținute de antreprenori români. Tot anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, frații Ștefan și-au mărit portofoliul după ce au anunțat preluarea companiei Vehicle Management Systems, un furnizor în domeniul transferurilor auto corporate.

La Forbes CEE Forum, eveniment care a avut loc în luna septembrie, Marius Ștefan a spus că în primii ani de antreprenoriat era un „manager rece”, însă cu timpul a învățat să pună accent pe relațiile de colegialitate. Dacă la început considera că este necesar să facă o distincție clară între viața de la birou și cea de acasă, cu timpul și-a schimbat mentalitatea, iar în prezent pune accent pe discuțiile oneste și deschise. Mai mult de atât, toți angajații Autonom Rent a Car pun mare preț și pe educație, pe care o consideră cheia către dezvoltare. Prin urmare, lecturează cărți de business și învață din experiențele altora în căutarea inspirației.

În toamna anului trecut, compania estima o creștere cu 30 de procente a cifrei de afaceri în 2015, care ar depăși astfel pragul de 14 milioane de euro. Anul 2016 este unul în care Autonom Rent a Car va continua să se dezvolte, iar afacerile vor creşte, așa cum s-a întâmplat în fiecare an. Pentru ediția specială de la finalul anului trecut a revistei Forbes România, Marius Ștefan a precizat, referitor la strategia companiei pentru anul 2016, că principalele direcții sunt concentrarea pe nișe, creșterea activității de retail, adică închirieri către turiști, și continuarea expansiunii afacerii în afara granițelor.

Autonom nu este singura afacere de familie care ar trebui să fie urmărită cu atenție în acest an. De altfel, trei sferturi din afacerile de familie din România au înregistrat în ultimii ani o creștere a cifrei de afaceri, în timp ce la nivel global 65% dintre acestea au raportat creșteri, conform studiului PwC, care a luat în considerare trei teme majore, și anume profesionalizarea, planificarea succesiunii și inovația.