FacebookTwitterLinkedIn

Tudor Coman este în clasa a XI-a la Liceul Laude-Reut, specializarea mate-info și se consideră norocos, deoarece părinții săi i-au cumpărat primul calculator la vârsta de trei ani. Pentru că s-a plictisit destul de repede de puținele jocuri existente atunci, a început să își instaleze diferite programe și a devenit fascinat de câte lucruri putea face cu ajutorul unui PC. Se mai simte norocos și pentru că părinții săi au observat înclinația sa către calculatoare și l-au sprijinit în toate deciziile luate ulterior.

Când era în clasele a doua și a treia a participat la un club de robotică, unde a învățat multe lucruri despre calculatoare și tehnologie. La scurt timp, a ajuns să învețe despre aplicații Android, și a programat pentru prima oară o aplicație simplă, care avea un singur buton.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A lucrat, alături de un prieten, pe timpul verii, pe o platformă de freelancing în domeniul IT, pentru a avea contact cu piața reală și pentru a-și aprofunda abilitățile de programare, așa cum susține, câștigând, astfel, primii bani din ceea ce îi place. Când era în clasa a IX-a a aplicat la un program de internship în cadrul Adobe România dedicat studenților, a fost chemat la interviu și acceptat o poziție de intern.

În iulie 2018, a început să meargă la Adobe. Deși inițial contractul a fost pentru două luni, iar Tudor a lucrat, sub îndrumarea unui coleg senior, la un proiect; în urma rezultatelor sale, compania i-a propus să încerce și o colaborare pe timpul anului școlar, cu un program flexibil.

„Sunt fericit că am fost dispus la momentul respectiv să încerc, întrucât am reușit să găsesc o formulă prin care să pot merge și la școală, să am rezultate academice foarte bune, iar în același timp, să păstrez legătura cu oamenii de la care am avut și am de învățat zi de zi despre ceea ce îmi place cel mai mult. Acum lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei în online video. Componenta de care mă ocup are rolul de a procesa o cantitate enormă de date (big data) și de a detecta tentativele de fraudă pe baza unor modele care folosesc Machine Learning”, spune Tudor.

De la 1 mai, el nu va mai fi doar în internship la Adobe Romania, ci va ocupa poziția de Software Development Engineer, pentru o perioadă nedeterminată. Deși poziția este full-time, orele de lucru sunt împărțite astfel încât Tudor să poată merge și la școală.

Cum reușește să îmbine calitatea de elev cu experiența unui loc de muncă într-o multinațională, la doar 17 ani?

„Nu este ușor, dar îmi place să cred că sunt o persoană organizată și căreia îi place sa aibă mereu ceva de făcut. Am observat asta mai ales stând acasă. Parcă îmi lipsea ceva. Uneori, în perioadele aglomerate de la școală, ajung destul de rar pe la birou, dar încerc să compensez cu săptămânile în care sunt mai liber și cu vacanțele mai scurte din timpul anului școlar.”

Spre deosebire de mulți alți tineri de vârsta sa care își planifică un viitor în afara țării, Tudor afirmă că își dorește să rămână în România și să studieze la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București.

„Vreau să rămân în România deoarece simt că pot fi schimbate lucrurile și aici. În IT oricum puțin contează locația geografică de unde lucrezi. Spre exemplu, echipa în care lucrez eu dezvoltă software pentru piața din Statele Unite. Acesta este un alt mare avantaj al domeniului. Totuși, așa cum am zis, îmi păstrez orice opțiune deschisă și o să  evaluez la momentul respectiv. Ce este sigur este că studiile universitare o să le urmez în România, la o facultate care mi se potrivește”, adaugă Tudor.

El mai este implicat și în organizarea unei conferințe pentru NASA, proiect început în anul 2017, după ce a câștigat Premiul 1 la un concurs. A fost invitat la o conferință anuală în SUA, unde a făcut voluntariat, iar acum este implicat în organizarea acesteia, într-o echipă de persoane răspândite pe tot globul.

Tudor mai are și trei proiecte în curs de patentare. „Avem clauze de confidențialitate, pot să spun doar că unul dintre patente este pe deep-learning, un altul este legat de un mecanism pe care l-am făcut noi de detectare a unor tipare de utilizare și mai este un patent cu o interfață specială pe care o dezvoltăm pentru produsul la care lucrăm. Momentan, aceste patente sunt în procesul de review intern, după care urmează să fie trimise la biroul de patente din Statele Unite, unde urmează să fie verificate și aprobate. Procesul este destul de lung, poate dura și câțiva ani. În orice caz, patentele sunt rezultatul unei munci în echipă, așa că le sunt recunoscător tuturor colegilor de la Adobe cu care colaborez în cadrul acestor proiecte.”