FacebookTwitterLinkedIn

Antreprenorii și managerii întreprinderilor mici și mijlocii anticipează noi scumpiri ale produselor și serviciilor între 10% și 30%, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor.

Aproape jumătate dintre oamenii de afaceri susțin că au posibilitatea să majoreze salariul minim al angajaților cu 200 de lei neimpozabil. Totuși, cei mai mulți susțin că nu pot face acest lucru din cauza cheltuielilor prea mari cu energia și combustibilul sau din cauza unor creșteri salariale acordate anterior, notează Rador.

Întrebaţi dacă în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au răspuns „DA”.  

Dintre antreprenorii care au răspuns cu „DA” la întrebarea anterioară, 77,1% vor creşte prețurile între 10 și 30%, 14,3% vor creşte sub 10% şi 8,6% vor creşte sub 10%.  

În ce priveşte posibilitatea creşterii salariului minim al angajaţilor lor cu 200 lei neimpozitabili, în perioada următoare, 47,5% au răspuns afirmativ.  

La întrebarea: „Care este motivul pentru care nu veţi creşte salariul angajaţilor dvs. încadraţi cu salariul minim”, antreprenorii au răspuns:  

• Cheltuieli mari cu combustibilul/energia/gazul – 52,5%

• Menţinerea competitivităţii în cadrul unor contracte semnate – 45%

• Creşteri salariale acordate anterior – 27,5%

• Cheltuieli mari cu materia primă – 15%.

Principalul obiectiv al oamenilor de afaceri pe termen scurt este menținerea activității și a angajaților la nivelul actual; doar cinci procente dintre ei au spus că vor diminua activitatea firmei.