FacebookTwitterLinkedIn

Prețul mediu pe metru pătrat al locuințelor a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, față de media ultimelor luni din 2021, iar în București și orașe precum Sibiu, Brașov și Oradea, majorarea prețurilor medii din tranzacții a depășit 10%, potrivit Indexului imobiliar Kiwi Finance. 

Cu toate acestea, studiul arată că indicele de accesibilitate rămâne la un nivel sustenabil. “În unele cazuri prețurile sunt mult prea jos în raport cu salariile, cum nu există nicăieri în Europa, ceea ce înseamnă că nu suntem deloc într-o bulă imobiliară, nici măcar într-o zonă de avertizare”, spun autorii studiului, care avertizează că, pe fondul scumpirilor substanțiale ale materialelor de construcții – din cauza blocajelor în lanțurile de aprovizionare și a creșterii prețurilor din energie -, este puțin probabil să vedem scăderi de prețuri în imobiliare.

Analiza arată că tot mai mulți români aleg să dea apartamentul pe casă. Deși ponderea caselor s-a situat sub 20% în căutările românilor pe platforma Storia.ro, ponderea acestora în tranzacțiile încheiate și finanțate prin Kiwi Finance a fost cu 10% mai mare (peste 29%). 

În 2021, ponderea caselor în totalul vânzărilor Kiwi Finance a fost de 26%, cu 3% sub ponderea din primul trimestru din acest an. “Cum casele au un preț mediu/mp semnificativ mai mic decât apartamentele, creșterea importantă a ponderii caselor în total vânzări a tras în jos prețul agregat per total locuințe, mascând astfel avansul de 9%-10% atât pentru apartamente, cât și pentru case”, se precizează în studiu. 

Datele pe primul trimestru din 2022 arată o majorare cu 7,4% a prețului mediu/mp pentru locuințe (apartamente și case), până la 1.384 euro. Astfel, indicele de accesibilitate, calculat ca raportul dintre prețul mediu/mp și salariul mediu net, a ajuns la o cotă de 1,85 la nivel național. 

Pentru București, care are cea mai lichidă și mare piață imobiliară din țară, indexul Kiwi Finance a urcat cu peste 10%, până la 1.640 euro/mp. Cel mai mare salt în primul trimestru s-a înregistrat în Sibiu, de aproape 20%, până la 1.271 euro/mp, în timp ce în Brașov creșterea trimestrială a fost de 13,5%, până la 1.256 euro/mp, iar în Oradea s-a consemnat un avans de 12,4%, până la 1.089 euro/mp. În Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, creșterile au fost de 5%-6%, sub ritmul mediu de creștere la nivel național. Constanța continuă să aibă locuințele cel mai puțin accesibile, cu un indice de accesibilitate de 2,13, fiind urmată de Oradea, cu 2, și de Brașov, cu 1,95.

Case cu 10% mai scumpe

Dintre categoriile de unități locative, segmentul caselor a cunoscut în primul trimestru cea mai mare creștere a interesului, urmat de apartamente de 2 camere (34%) și cele cu 3 camere (26%). La nivel național, prețul mediu al caselor a urcat cu 9,8%, la 1.188 euro/mp, aferent unui indice de accesibilitate de 1,5. 

În București, prețul mediu al caselor a scăzut surprinzător, cu 6%, până la 1.476 euro/mp, iar în Constanța a scăzut marginal, cu 0,4%, la 1.008 euro/mp. În schimb, s-au consemnat creșteri impresionante în Brașov, (de 31,5%, la 1.168 euro/mp), în Cluj-Napoca (de 18,3%, la 1.548 euro/mp), Ilfov (de 15,1%, la 1.203 euro/mp) și în Oradea (de 14,2%, la 1.117 euro/mp).

În Sibiu, casele au înregistrat creșteri ale prețului mediu de circa 9%, până la 1.269 euro/mp, iar în Timișoara scumpirea a fost de 7,2%, până la 1.156 euro/mp.

Oradea are cele mai puțin accesibile case dintre marile orașe, având un indice de accesibilitate de 1,82, în timp ce Timișoara și Bucureștiul au cele mai accesibile case dintre marile orașe, cu indici de 1,47, respectiv 1,51.

“În noul context economic, volumul locuințelor finalizate în 2022-2023 se va reduce și, astfel, este posibilă scăderea numărului de tranzacții cu unități noi, iar o bună parte din cerere se va îndrepta către piața secundară, de locuințe vechi”, concluzionează reprezentanții Kiwi Finance.