FacebookTwitterLinkedIn

Industria de software și servicii are un aport de aproximativ 6,2% din PIB, ceea ce însumează circa 13,6 miliarde de euro, arată cel mai recent studiul al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Astfel, 8,8 miliarde de euro este impact direct și reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe și cheltuieli de personal, 2,6 miliarde de euro este impactul indirect – tranzacțiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie și 2,2 miliarde de euro impactul indus – salariile cheltuite în economia națională de către angajați susținuți direct și indirect.

 „În funcție de măsurile care se iau sau nu cât mai curând, România poate deveni un hub tehnologic în regiune sau își poate pierde competitivitatea raportat la industria IT, cu efecte considerabile pentru economia națională, în ambele situații”, a declarat Mihai Matei, Președinte ANIS.

Totodată, industria de software și servicii crește de 3 ori mai repede decât economia, arată ANIS. Dacă  în ultimii cinci ani analizați (2015-2020), creșterea economică a României a fost de 6%, industria a înregistrat o creștere de 17%.  

Potrivit studiului, “aproximativ 270.000 de angajați sunt susținuți în total de industria de software și servicii IT, respectiv toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România. Mai exact, aceștia sunt 135.000 angajați în companiile cu activitate principală în software și servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajați susținuți de-a lungul lanțului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) și peste 65.000 angajați susținuți prin salariile cheltuite în economia națională (impact indus)”. Industria înregistrează cea mai rapidă rată de creștere a angajaților în ultimii cinci ani, o creștere anuală de cca. 10.000 de persoane. Deși cererea de forță de muncă din sectorul TIC și din industria de software și servicii IT, este în continuă creștere, există însă un deficit semnificativ de specialiști, de cca. 10.000/ an.