FacebookTwitterLinkedIn

CITR, lichidatorul City Insurance, a oferit primele constatări ale cauzelor care au dus compania de asigurări în faliment: un dezechilibru financiar profund, creșterea accelerată a cotei de piață printr-o politică de vânzări agresivă, valoarea ridicată a comisioanelor plătite brokerilor, cedarea în reasigurare a unui procent cuprins între 80% – 99,5% precum și nerecuperarea sumelor din reasigurarea acestor prime cedate.

În cele două luni de la numirea sa ca lichidator judiciar în dosarul City Insurance, peste 100 experți CITR au studiat peste 500.000 de documente și au realizat atât tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cât și analiza preliminară privind cauzele și împrejurările care au generat falimentul City Insurance. 

„S-a vorbit despre City Insurance ca fiind cel mai mare jucător pe piața de RCA din țară, care deținea aproape 50% din piața românească. Evident că falimentul acestuia reprezintă un subiect esențial. Dar City Insurance era și cel mai mare asigurator de pe piața proiectelor de infrastructură”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR. 

Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei. Echipa CITR gestionează direct cele peste 14.000 de litigii în fața instanțelor naționale și internaționale.

„Vom avea o primă adunare a creditorilor mâine (6 mai 2022), când le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent și complex, la finalul căruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din România, al unei companii cu o cotă de piață de 43%.”, a mai spus Paul Dieter Cîrlănaru.

Analiza preliminară a CITR privind cauzele falimentului arată că au fost acordate împrumuturi societăților afiliate, cu șanse de recuperare reduse (82 milioane de lei sold), că s-au achitat dobânzi pentru împrumurile primite, care s-au dovedit a fi fără substanță economică (114 milioane lei) și că au fost achitate comisioane intermediarilor pentru împrumuturi fără substanță economică (33 milioane lei).

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, întâlnire care va avea loc pe 6 mai 2022 și în cursul căreia CITR le va prezenta analiza preliminară privind cauzele și împrejurările care au generat falimentul City Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creanțelor; valorificarea activelor. 

Toate polițele emise de City Insurance, indiferent de natura lor, sunt reziliate de drept ca efect al legii începând din 11 mai. În ce privește recuperarea pagubelor, CITR a menționat că “este mai sigură recuperarea sumelor de la Fondul de Garantare a Asiguraților, nu prin înscrierea la masa credală”, procesul din urmă fiind mai de lungă durată. 

Săptămâna viitoare se va desemna evaluatorul activelor deținute de firma de asigurare, lichidatorul menționând că în perioada 2017-2021 s-au făcut tranzacții de imobile achiziționate la un anumit preț și vândute la prețuri cu 50% mai mici.

“Mai avem 500.000 de polițe RCA valabile până la 11 mai, iar Fondul de Garantare va continua să priească cereri de despăgubiri pentru incidente petrecute până la această dată”, a precizat și Oana Munteanu, Project Manager în dosarul City Insurance din partea CITR.