Guvernul a transmis joi că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este autoritatea competentă să blocheze fondurile sau resursele economice deținute de oameni de afaceri sau companii rusești în România, care sunt vizate de sancțiunile impuse de Comisia Europeană după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.
Până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru trei persoane juridice care ar putea avea legături cu două persoane fizice, respectiv o persoană juridică vizate de sancțiunile Rusiei.
Inițial, alți oficiali guvernamentali declaraseră că instituțiile care urmau să aplice sancțiunile în România ar fi fost Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor și BNR. Ambele instituții au negat vreo implicare directă în aplicarea sancțiunilor la noi în țară.
ANAF întâmpină însa probleme la depistarea bunurilor deținute în proprietate de o persoană, dată fiindprecaritatea bazelor de date care nu sunt interconectate.
În Germania, un iaht evaluat la 600 de milioane de euro, aparținând unui oligarh a fost depistat de Fisc după ce lucrătorii vamali l-au găsit ca fiind pe lista de lucrări a unui șantier naval și au trimis informația Fiscului. Vasul a fost imediat indisponibilizat.
În Franța, Fiscul a indisponibilizat un alt iaht, deținut de Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere de stat ruse, deși acesta fusese ”ascuns” pe una din firmele din conglomeratul controlat de oligarh.
Va fi foarte dificil pentru ANAF să lucreze la asemenea standarde cu resurse mult mai precare decât colegii lor europeni, susține HotNews.ro.