
Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Depinde cum definim cuvântul „vacanță”. Dacă ne referim la a stopa o activitate pe o perioadă determinată, este un termen exclus din vocabularul unei afaceri, cu atât mai mult cu cât liniile de business pe care le gestionăm presupun vârfuri de activitate în momente ale anului tradițional alese pentru concedii, și mai ales într-un context general care cere în continuare atenție și reacție rapidă. Vorbim de producție și retail, iar ambele presupun fluxuri de activități continue. Dintr-un alt unghi de abordare privind, da, vom intra în vacanță la modul că o parte dintre campaniile și acțiunile de marketing, activările gândite pentru vara 2022 se concentrează în jurul acestei idei, pe produse de sezon, pe proiecte care trec și spre zona de leisure – evenimente, locații de bifat pe agenda de vacanță sau timp liber pentru clienți finali și parteneri, la care vom fi prezenți.
Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?
Toate cele enumerate au fost și sunt în continuare factori de presiune care ne-au ținut în priză pe toți, fără excepții privind industria în care activăm. Dacă am învățat ceva din experiența ultimilor ani, este că trebuie să ne așteptăm oricând la ceea ce nu ne așteptam sau nu ne mai așteptam, că trebuie să păstrăm o doză de optimism, dar rămânând totodată permanent ancorați în realitate, atenți și conectați la schimbare, gata să regândim și să adaptăm proiecte.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Cele mai mari îngrijorări sunt generate de avalanșa de creșteri de prețuri la categorii importante de materii prime și produse finite, de creșterea costurilor logistice și dificultățile în lanțul de aprovizionare, toate cu impact semnificativ în prețurile care ajung la raft și implicit asupra bugetelor alocate de shopperi, asupra obișnuințelor lor. Este o presiune pe care o resimțim în egală măsură și în postura de producător și în cea de retailer.
Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
Cu certitudine, suntem hotărâți să rezistăm și să creștem. Avem experiența, dar și responsabilitatea unei afaceri construite de la 0 la nivelul actual de grup și a unei echipe de circa 1500 de angajați. Către linia de business DIANA Abator și Fabrică de Mezeluri au fost direcționate în ultimii ani investiții masive – peste 8 milioane de euro pentru extinderea și retehnologizarea zonei de producție, iar acum ne concentrăm pe un proiect care vizează implementarea de măsuri de eficiență energetică în vederea înregistrării de economii în consumul de energie și evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Lanțul de retail magazine DIANA continuă de asemenea să crească. Cea mai recentă inaugurare a fost cea a magazinului din Pitești – am abordat județul Argeș de câțiva ani și considerăm că suntem deja suficient de cunoscuți pentru a aborda noi comunități de aici. Estimăm creșteri atât numeric – deschideri de noi magazine, cât și raportat la standardele oferite clienților – și aici vorbim de noi proiecte de construcții pe suprafețe mari, remodelări, modernizări, relocări, investiții în digital, logistică (spații de depozitare, flotă) și eficiență energetică.