FacebookTwitterLinkedIn

Ceea ce știm despre viitorul copiilor noștri este că vor trăi o lume diferită, complexă, cu o dinamică tehnologică accelerată, în care vor avea nevoie de abilități precum creativitate, gândire critică, grijă de sine, comunicare, colaborare pentru a-și atinge potențialul. Despre cum le dezvoltăm deprinderi care le vor fi de mare ajutor ca adulți, am aflat de la invitații acestei ediției „Părinte, încotro?- Educația între azi și mâine: cum putem trasa copiilor noștri coordonatele de care au nevoie pentru a se adapta viitorului”: Simona Jeles (Psiholog), Adelina Năstase (Administrator Academia MindHub București-Unirii) și Dr. Ada Epistatu (Medic primar, Doctor în medicină dentară, Owner Ada Dental Center). Moderator: Ela Crăciun – Prezentatoare TV & blogger.

Despre educația între azi și mâine și, mai ales, despre cum folosim timpul petrecut pe calculator sau telefon în avantajul copiilor, aflați din interviu cu Adelina Năstase, Administrator Academia MindHub București-Unirii.

Adelina, care sunt efectele tehnologiei asupra dezvoltării copiilor și cum îi ajutăm noi să folosească această tehnologie spre binele lor?

Adelina Năstase: Tehnologia este o unealtă și ca orice unealtă poate fi folosită în diverse moduri, iar asta produce anumite efecte asupra celor care o folosesc. Spectrul în care ne referim la tehnologie variază de la negativ la pozitiv, proporțional cu modul în care este utilizată de către copii și anume: negativ este asimilat cu partea de consum și pozitiv, cu cea de creator. La MindHub facem acest shift pentru a avea cât mai multe beneficii din folosirea tehnologiei.

Dacă este să vorbim despre aspectele negative, știm că sunt diverse tulburări de comportament, deficit de atenție sau alte afecțiuni mai grave despre care vorbesc specialiștii, totul legat de consumul abuziv de device-uri sau tehnologie.

Aspectul pozitiv al educației digitale înseamnă creșterea performanțelor școlare, înțelegerea logică a informațiilor, creșterea încrederii în sine, dobândirea unui set de competențe care să îi ajute pe copii în viață, pornind de la tehnologie și inovație, predată în mod adaptat vârstei lor.

Este important în acest proces să fie ghidați, să aibă susținerea și mediul potrivite în care să se bucure de beneficiile tehnologiei. Da, este nevoie de implicarea părintelui în tot acest proces. Consider că este un triunghi format din copil, părinte și educator/mentor/profesor – din mediul public sau privat.

Ce face MindHub concret pentru copii?

Adelina Năstase: Pe scurt, oferim cursuri, ateliere și tabere de programare pentru copiii cu vârsta între 6-18 ani. În subsidiar, creștem gradul de alfabetizare digitală al copiilor, îi susținem în procesul de dezvoltare și echipare cu abilitățile esențiale ale secolului 21, îi punem în contact cu alți copii cu pasiuni comune, îi ghidăm în participarea la olimpiade internaționale, le creăm un cadru sănătos de creștere.

Căror categorii de vârstă vă adresați?

Adelina Năstase: Programa MindHub este gândită pe categorii de vârstă de la 6 la 18 ani. Observăm în ultimul timp că sunt interesați și copiii de 5 ani de activitățile MindHub, însă programa este stabilită pentru 6-18.

Cât timp ar trebui să petreacă un copil la calculator sau la telefon?

Adelina Năstase: Aș vrea ca partea asta să o lăsăm în dezbaterea specialiștilor din diverse domenii medicale precum oftalmologie, neurologie, psihologie, kinetoterapie. Sunt diverse specialități medicale unde se studiază aceste aspecte și sunt cei mai în măsură să ofere informații.

Consider că foarte important este calitatea timpului petrecut în fața device-urilor. Un efect se produce atunci când stai 2, 3 ore pe canapea sau pe scaun și consumi conținut – filme, jocuri, etc. și alt efect îl are petrecerea timpului când socializezi cu alți copii, când creezi tu jocuri sau povești, când îți pui mintea în funcțiune pentru a găsi soluții creative.

Programa pe care noi o folosim este elaborată de specialiști în domeniul informaticii, dar și pedagogi care iau în considerare dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului. Cursurile sunt de două ore pe săptămână, atelierele de 1 oră, ceea ce este un timp foarte potrivit.

Care sunt abilitățile esențiale în secolul 21 și cum le antrenați în cadrul atelierelor MindHub?

Adelina Năstase: Cele 12 abilități au fost propuse și stabilite de către Comisia Europeană  în anul 2005. Mă bucur că există acest  cadru la care să ne raportăm. Avem categoria de învățare pe termen lung: gândire critică, lucrul în echipă, creativitatea, comunicarea, la partea de alfabetizare avem cunoștințe media, cunoștințe informaționale și tehnologice și la partea de interacțiuni avem flexibilitate, adaptabilitate, inițiativă, productivitate, responsabilitate și leadership.

Am analizat din mai multe unghiuri aceste abilități. Am creat chiar în cadrul podcastului MindHub Talks- YouTube sau Facebook – câte un interviu pe fiecare abilitate. Vă invit să le urmăriți pentru că sunt extrem de interesante.

Cum putem dezvolta educația digitală a copiilor astfel încât să fie în siguranță în online, și să facă alegeri raționale.

Adelina Năstase: Eu nu cred că putem separa înțelepciunea digitală de cea generală. Putem însă să îi mentorăm pe copii, să le oferim contextul sănătos de dezvoltare. Este important că noi, părinții și mentorii să fim ancorați în realitatea actuală, să fim la curent cu inovația și să înțelegem ce stă în spatele dezvoltării digitale pentru a-i putea susține pe copii.

Ca părinte este important să te împrietenești cu tehnologia, să nu fugi de ea și să te raportezi la ea la nivelul de cunoștințe pe care îl ai. Nu spun că trebuie să fim cu toții programatori, ci să învățăm să punem tehnologia în sprijinul nostru.

Ce recomandări dorești să le faci părinților care citesc acest interviu?

Adelina Năstase: Aș spune să aibă încredere în intuiția lor și să pună focus pe educația ancorată în prezentul pe care îl trăiesc generațiile de astăzi. Astfel, rezultatele bune nu vor întârzia să apară.

Urmăriți întreaga emisiune „PĂRINTE, ÎNCOTRO? – Educația între azi și mâine: cum putem trasa copiilor noștri coordonatele de care au nevoie pentru a se adapta viitorului” aici: https://www.facebook.com/forbeskidsromania/videos/333966415670407.

_______________

Parteneri Strategici: Automobile Bavaria, Carrefour, TEX, TEILOR, ELI Parks, One United Properties, NTT Data Romania

Apa oficială: Nazzuro Aqua

Parteneri Gold: Ada Dental Center, MindHub București Unirii

Parteneri Silver: Generali România, Educație pentru suflet