FacebookTwitterLinkedIn

Nuclearelectrica avansează în dezvoltarea medicinei nucleare în Europa prin încheierea unui acord cu BWXT Medical Ltd, parte a BWX Technologies, pentru a explora posibilitatea producției de izotopi medicali.

”Având în vedere evoluțiile recente ale pieței de izotopi medicali, nevoia de a contribui la asigurarea securității aprovizionării este în creștere și, prin urmare, credem că este momentul perfect pentru a urmări această oportunitate și a implementa cu succes proiecte de producție de izotopi în centrala nucleară de la Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Scopul inițial al acordului este de a efectua o analiză de piață specifică, pe baza căreia colaborarea se va dezvolta în faze ulterioare.

Nuclearelectrica are 26 de ani de experiență operațională și funcționează sub autoritatea ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

BWXT Medical Ltd., parte a BWX Technologies, Inc., are mai mult de 40 de ani de experiență în producția de izotopi medicali, produse farmaceutice și dispozitive medicale.

“BWXT Medical se angajează să crească aprovizionarea fiabilă cu izotopi medicali care salvează vieți pentru piața de medicină nucleară din întreaga lume. Colaborarea noastră interesantă cu Nuclearelectrica este un pas important pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății și bunăstării a milioane de oameni din întreaga lume și pentru a ne poziționa în continuare afacerea pentru a răspunde cererii globale în creștere”, a adăugat  Jonathan Cirtain, președinte și director executive al BWXT Medical Ltd.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.