FacebookTwitterLinkedIn

A treia tranşă din PNRR este în pericol de a fi blocată pentru că România nu a îndeplinit până acum condiţiile solicitate de Bruxelles. Sunt 79 de jaloane pe care Bucureștiul nu le-a îndeplinit. Marcel Boloş. ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că cele mai multe jaloane se referă la reducerea cheltuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

Marcel Boloș: „În PNRR sunt două condiții foarte limpezi, care sunt menționate. Prima, referitoare la sustenabilitate, trebuie să avem un volum de pensii speciale sustenabil pe o perioadă lungă. Comisia vrea să se asigure că avem fondurile pentru plata pensiilor. A doua condiție este cea referitoare la  contributivitatea. Urgența noastră este legea pensiilor speciale”, conform TVR Info.

România ar primi și plăți parțiale, după noile reguli europene, dar în cel mult șase luni trebuie oricum să indeplinească toate condiţiile cerute.

Marcel Boloș: „În raportul Băncii Mondiale sunt propuneri interesante cum sunt cele legate de impozitarea progresivă a contribuției de la buget în completarea pensiei speciale și care, cred eu, este o soluție de luat în seamă ca să ajungem la validarea jalonului, altfel putem să plătim scump faptul că nu ajungem la un compromis.”