FacebookTwitterLinkedIn

Regina Elisabeta a Marii Britanii va conduce în luna iunie patru zile naționale aniversare pentru a marca Jubileul de Platină – Platinum Jubilee – cei 70 de ani de când a urcat pe tron.

Iată o cronologie a domniei și a vieții Reginei Elisabeta a II-a:

21 aprilie 1926 – Elisabeta a fost născută în Londra și botezată pe 29 mai în capela privată a Palatului Buckingham.

11 decembrie 1936 – A devenit moștenitoarea tronului la vârsta de 10 ani, când unchiul său Edward al VIII-lea a abdicat, iar tatăl său, George VI, a devenit rege.

20 noiembrie 1947 – Elisabeta s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinț grec, la Westminster Abbey în Londra. Ei au avut patru copii: prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).

Februarie 1952 – Prințesa Elisabeta și soțul ei, Prințul Philip, au plecat într-un turneu în Africa și Asia, în locul regelui bolnav atunci, George VI. Vestea morții regelui îi găsește în Kenya în 6 februarie, ceea ce o face pe Elisabeta să fie primul suveran din mai mulți de 200 de ani care accede pe tron din străinătate.

2 iunie 1953 – Regina Elisabeta este încoronată la Westminster Abbey în prima ceremonie de încoronare televizată.

24 noiembrie 1953 – Începe primul turneu în Commonwealth al reginei, care a acoperit o distanță de 43,618 de mile(peste 70,000 de kilometri).

1970 – În timpul unei vizite în Noua Zeelandă, regina introduce așa-numita “walkabout” – o tactică pentru turneele regale de a întâlni mulțimile. 

1977 – Regina își aniversează Jubileul de Argint – Silver Jubilee, 25 de ani de când a devenit monarh – cu un turneu al țărilor Commonwealth și aniversări somptuoase în Marea Britanie.

1981 – Prințul Charles se căsătorește cu Lady Diana Spencer.

1982 – Se naște primul copil al lui Charles și al Dianei, prințul William, în 21 iunie. Prințul Prince se naște doi ani mai târziu.

1986 – Prințul Andrew se căsătorește cu executivul din media Sarah Ferguson, cunoscută ca “Fergie”. Cuplul devine Duce și Ducesă de York.

1991 – Regina face un turneu în Statele Unite și devine primul monarh care se adresează Congresului.

1992 – Al 40-lea an de tron, pe care regina îl numește ‘annus horribilis’ (anul său oribil), este marcat de situații maritale neplăcute și de disensiune publică. Andrew și Sarah se separă. Anne divorțează de Mark Phillips. În noiembrie Castelul Windsor este grav afectat de un incendiu. Regina este de acord să plătească taxe pe venit. În decembrie Charles și Dianaîți anunță separarea.

1995 – În luna martie regina este primul monarh care se adresează unui parlament Sud-African, din 1947 încoace. În luna decembrie Palatul Buckingham confirmă că regina le-a scris lui Charles și Dianei și i-a grăbit să divorțeze.

1996 – În august Charles și Diana divorțează.

1997 – În 31 august Diana și companionul său milionar Dodi al-Fayed sunt omorâți într-un accident de mașină în Paris, în timp ce erau urmăriți de fotografi pe motociclete. Regina și familia regală sunt criticați pentru reacția lor rezervată. 

În noiembrie mulțimi de oameni vin să îi salute pe regină și pe prințul Philip la aniversarea de aur a nunții lor. Într-un discurs neobișnuit de franc, regina recunoaște că monarhiile supraviețuiesc doar datorită suportului public.

9 februarie 2002 – Sora reginei, prințesa Margareta, moare la vârsta de 71 de ani, după o viață glamoroasă și dezamăgiri în viața amoroasă.

30 martie al acelui an – Regina-mamă moare la Castelul Windsor la vârsta de 101 de ani.

1-4 iunie – Patru zile de aniversare națională marchează Jubilelul de Aur al reginei.

2005 – Prințul Charles se căsătorește cu Camilla Parker Bowles într-o ceremonie civilă în Windsor.

29 aprilie 2011 – Regina participă la nunta nepotului ei, prințul William, cu Kate Middleton. Se estimează că nunta televizată a fost urmărită de peste 2 miliarde de oameni din toată lumea.

Mai a aceluiași an – Regina face o vizită de stat de patru zile în Irlanda, prima vizită a unui monarh britanic după ce Irlanda și-a câștigat independența de Londra în 1921.

2012 – Jubileul de Diamant, care marchează anul al 60-lea de tron, este aniversat cu patru zile de aniversări în luna iunie, împreună cu un turneu național. Un milion de oameni de adună pe malurile Tamisei, pe unde avea să treacă regina și multe alte milioane participă la petrecerile de stradă.

2013 – Kate, soția prințului William, îl naște pe prințul George. Al doilea copil al cuplului, prințesa Charlotte, se naște în 2015 și cel mai mic frate al lor, prințul Louis, în 2018.

23-26 iunie 2014 – Regina face ultima vizită de stat în Germania. În 9 septembrie, la 5.30 p.m. ora Marii Britanii, Elisabeta devine cel mai longeviv monarh al regatului, depășind-o pe stă-stră-bunica sa, regina Victoria.

21 aprilie 2016 – Elisabeta își serbează 90 de ani de viață, fiind primul monarh britanic care atinge o asemenea vârstă.

2 august 2017 – Prințul consort Philip iese din viața publică după 65 de ani în care și-a susținut soția. În 20 noiembrie Elisabeta și Philip își aniversează cel de-al 70-lea an de căsătorie cu o petrecere privată la Windsor Castle.

2018 – Prințul Harry, nepotul reginei, se căsătorește cu Meghan Markle, o actriță divorțată din Los Angeles, având o nuntă la Windsor Castle, unde au participat multe vedete. 

Octombrie 2019 – O posibilă dispută între William și Harry devine publică, iar prințul Harry confirmă zvonurile unei rupturi. În 15 noiembrie prințul Andrew face un interviu dezastruos cu BBC TV într-o încercare de a pune capăt unui scandal sexual. În zilele care au urmat acestui interviu Andrew este forțat să renunțe la îndatoririle regale pe seama legăturilor sale cu Jeffrey Epstein, america căzut în dizgrație, care a fost închis în 2008 pentru abuzuri sexuale cu minori.

Ianuarie 2020 – Harry și Meghan anunță că nu vor mai fi membri activi ai casei regale și se mută în Los Angeles în luna martie. În 5 aprilie regina apare la televizor în abia a cincea apariție de la instalarea ei pe tron pentru a încuraja națiunea în contextul pandemiei de COVID-19.

9 aprilie 2021 – Prințul Philip, consortul reginei timp de 73 de ani, moare în pace la vârsta de 99 de ani la Castelul Windsor. În 20 octombrie a aceluiași an regina petrece o noapte în spital pentru prima dată în mulți ani, pentru “investigații preliminare”, potrivit Buckingham Palace.

30 noiembrie – Barbados devine o republică, ceea ce înseamnă că acum regina este capul a doar 15 state.

13 ianuarie 2022 – Palatul Buckingham declară că prințului Andrew i s-au luat rangurile militare și patronajele regale și nu va mai purta titlul de “His Royal Highness” – “Alteța Sa Regală”.

6 februarie –  Regina aniversează cel de-al 70-lea an pe tron și folosește această ocazie ca să anunțe că a doua soție a lui Charles, Camilla, va fi numită Queen Consort – Regină Consoartă – când acesta va deveni rege.

15 februarie – Prințul Andrew plătește o sumă nedezvăluită pentru a închide procesul legal din SUA, deși nu admite că a greșit.

20 februarie – regina testează pozitiv pentru COVID-19 și se anunță că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli. Se întoarce în scurt timp la îndatoririle oficiale.

Photo: Shutterstock.com