FacebookTwitterLinkedIn

Piața locuințelor de vacanță, achiziționate cu scop investițional și amplasate în stațiuni turistice, este în plină dezvoltare. O analiză realizată de Frames Consulting arată că sunt peste 250 de dezvoltatori imobiliari, numai din Constanța, care anunță investiții de peste 250 de milioane de euro în următorii ani, în proiecte imobiliare mixte – hoteluri, apartamente, restaurante și alte facilități turistice în Neptun, Jupiter, Venus, Saturn și Olimp.

Asta după ce, ani la rând, Mamaia și Năvodari s-au aflat în focusul investitorilor, dovadă cele peste 50.000 de apartamente și camere de hotel construite în ultimii ani. Însă în ultima perioadă, dezvoltatorii imobiliari mizează tot mai mult pe stațiunile din sudul Litoralului.

Tot spre sudul Litoralului s-a orientat și dezvoltatorul local Certion, care are în prezent un portofoliu compus din șase proiecte active: Vogh și Galileo în faza de execuție, cu construcții ridicate în stațiunea Olimp, Pharos tot în Olimp în faza de proiect, la fel și Lago și Solantis, care vor fi amplasate în Neptun, iar Jakob Sonne în Poiana Brașov. 

Potrivit lui Gabriel Alexandru, CFO Certion, de la începutul anului, pentru proiectele promovate s-au încheiat peste 100 de tranzacții. „Valoarea totală a acestor tranzacții este de 10,8 milioane de euro, aproximativ triplu față de vânzările din aceeași perioadă a anului trecut. Preferințele clienților, exprimate prin achiziții în 2022, s-au concentrat către apartamentele de două camere, cu o priveliște deosebită, cum ar fi vederea către mare”. 

Contextul economic și geo-politic actual au influențat evoluția cererii de active rezidențiale. Pe de o parte, cererea imediată s-a diminuat pe fondul modificării normelor bancare, creșterilor de prețuri pe segmentul rezidențial, precum și stării de incertitudine privind viitorul economic. În schimb, Alexandru a identificat o serie de factori care au o influență pozitivă asupra cererii, mai ales pe segmentul locuințelor de vacanță premium: „Investiția în segmentul rezidențial poate asigura o protecție excelentă împotriva inflației. În plus, oamenii doresc să experimenteze un stil de viață de calitate, mai ales după încetarea perioadei de restricții impuse de autorități. Aș aminti totodată și creșterea numărului celor care își permit să lucreze de la distanță, în locuințe de vacanță, iar apropierea sezonului estival determină o efervescență pe piața locuințelor de vacanță situate în stațiuni de pe litoral”.

Din analizele dezvoltatorului, randamentele anuale estimate pentru locuințele de vacanță, în funcție de modul de utilizare și gestiune a acestora, se înscriu, de regulă, în intervalul 2% – 20%, în funcție de momentul achiziției (cu cât locuința este achiziționată mai devreme, mai aproape de momentul lansării proiectului, cu atât discounturile sunt mai mari), calitatea proiectului și managementul proprietății, realizat printr-un operator profesionist, dedicat reședințelor de brand. 

Certion va livra anul acesta 172 de locuințe, din care șase duplexuri, în cadrul proiectului Vogh. „Toate fazele de execuție ale acestui proiect au fost realizate mai devreme decât termenele  asumate, iar ultimul termen, cel de finalizare, este estimat pentru finalul acestui an”, explică reprezentantul Certion.