FacebookTwitterLinkedIn

Campion olimpic la 19 ani, fost preot, George Foreman este cel mai vârstnic lider mondial la categoria grea și tatăl a 12 copii – dintre care cinci băieți, toți botezați George.

În vârstă de 74 de ani și măsurând 1,93 cm, George Foreman este astăzi un reputat colecționar de automobile și un abil om de afaceri. Colecția lui de mașini conține câteva exemplare din fiecare decadă de producție din anii 30 încoace – cel mai vechi este un Ford A Cabriolet, fabricat în 1931. Cât despre mărci, sunt bine reprezentate cele americane, dar și cele europene, de la Ferrari, BMW și Rolls-Royce, până la Porsche și Bentley.

Ford GT, 2005 / Hagerty Marketplace

Dintre exemplarele puse în vânzare, cel mai valoros este un Ford GT roșu cu dungi albe, fabricat în 2005, pe care Foreman l-a cumpărat de nou și a parcurs cu el 790 de mile. O raritate este și un BMW Z8 din 2000, fiind unul dintre cele 37 de exemplare vopsite în Topaz Blue Metallic.

BMW Z8, 2000 / Hagerty Marketplace

George Foreman a fost un fenomen al boxului și în tinerețe, și la maturitate. A devenit campion olimpic în Mexic, în 1968, la 19 ani, învingând în finală un lituanian cu zece ani mai vârstnic și cu 12 ani de experiență, după ce, în sferturi, a trecut de românul Ion Alexe, campion european în 1969. Un an mai târziu a devenit boxer profesionist și, în 1973, a câștigat titlul mondial la categoria grea doborându-l în repriza a doua, prin KO, pe Joe Frazier, neînvins până atunci.

George Foreman la premiera filmului „Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight Champion of the World”, Los Angeles, aprilie 2023 / Profimediaimages.ro

În 1977, Foreman s-a îmbolnăvit grav după un meci și s-a aflat la un pas de moarte. Experiența l-a marcat atât de profund încât a renunțat la box și s-a făcut preot. După zece ani de preoție, Dumnezeu i-a arătat din nou calea cea dreaptă spre ringul de box, unde lăsase lucrurile neterminate. Astfel că, în 1994, la 45 de ani, campionul veteran a câștigat titlurile mondiale la categoria grea la ambele versiuni, WBA și IBF, învingând un pugilist în vârstă de 26 de ani.

Foreman a repetat performanța în anul următor devenind, la aproape 47 de ani, cel mai vârstnic campion mondial la categoria grea din istorie. S-a retras în 1997, la 48 de ani, cu un palmares de 76 de victorii din care 68 prin KO și 5 înfrângeri.

Trecut prin cinci mariaje, Foreman are 12 copii, cinci băieți și șapte fete. Pe toți băieții lui îi chemă George – „Am vrut să aibă ceva în comun”, a explicat la un moment dat fostul pugilist.

Foreman a făcut avere cu grătare electrice, afacere în care a intrat în 1994 și din care a ieșit cinci ani mai târziu, cedând drepturile asupra produsului pentru 138 de milioane de dolari. Până în 2009, George Foreman Grill s-a vândut în 100 de milioane de unități, iar averea fostului campion este estimată azi la 300 de milioane de dolari.