FacebookTwitterLinkedIn

În prima zi a Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP 28), care se desfășoară în Dubai, s-a aprobat înfiinţarea unui fond destinat finanţării „pierderilor şi daunelor” climatice în ţările vulnerabile. Este considerat un pas pozitiv pentru ca omenirea să poată spera la o dezamorsare a tensiunilor financiare dintre Nord şi Sud în paralel cu negocierile dedicate combustibililor fosili.

Această decizie a fost salutată prin ovaţii în picioare de delegaţii celor aproape 200 de ţări participante. Astfel, se concretizează principalul rezultat obţinut la COP27 în Egipt, în 2022, unde acest fond a fost aprobat în principiu, dar ale cărui detalii nu fuseseră încă definite.

Sultan Al Jaber, preşedintele COP28: „Felicit părţile pentru această decizie istorică. Este un semnal pozitiv pentru omenire şi pentru munca noastră. Am scris o pagină de istorie astăzi… Rapiditatea cu care am făcut-o este inedită, fenomenală şi istorică”, conform Agerpres.

După un an de dispute, ţările din Nord şi cele din Sud au ajuns pe 4 noiembrie a.c., la Abu Dhabi, la un compromis fragil cu privire la regulile de funcţionare a acestui fond, care ar trebui să înceapă să funcţioneze în 2024.

Madeleine Diouf Sarr, preşedinta Grupului ţărilor cel mai puţin dezvoltate, care reprezintă 46 dintre cele mai sărace naţiuni din lume: „Este o decizie de-o importanţă enormă pentru justiţia climatică. Însă un fond gol nu îi poate ajuta pe cetăţenii noştri.”

Friederike Roder, vicepreşedinta ONG-ului Global Citizen: „De acum, este nevoie ca ţările bogate să anunţe contribuţii semnificative. Banii există, după cum arată profiturile industriei petro-gaziere.”

Uniunea Europeană, Germania, Franţa, Danemarca sunt pe punctul de a anunţa o primă finanţare, în valoare de câteva sute de milioane de dolari. Emiratele Arabe Unite au anunţat deja o contribuţie de 100 de milioane de dolari.

Ţările în curs de dezvoltare au solicitat un obiectiv de 100 de miliarde de dolari pentru acest nou fond, o cifră echivalentă cu ajutorul anual de 100 de miliarde de dolari datorat de ţările dezvoltate pentru adaptare şi tranziţie ecologică.