FacebookTwitterLinkedIn

Franțuzoaica de origine libaneză Mouna Ayoub este deținătoarea celei mai mari colecții de creații haute couture din lume, numărând peste 2.700 de piese, potrivit unor surse, și ajungând la 10.000, potrivit altora.

O parte din creațiile Chanel haute couture deținute de Mouna Ayoub, mai exact 256 de piese, sunt puse în vânzare prin intermediul casei de licitații Maurice Auctions. Cea mai valoroasă piesă este o haină de seară Coromandel din paiete, cu broderie Lesage inspirată din motive chinezești, din colecția Chanel Haute Couture toamnă-iarnă 1996-1997, pentru confecționarea căreia a fost nevoie de nu mai puțin de 800 de ore de manoperă. Creația este identică cu cea prezentată în numeroase expoziții ale Metropolitan Museum Costume Institute și are un preț estimat între 150.000 și 200.000 de euro.

O altă piesă valoroasă este o rochie din crep de mătase, identică cu cea purtată de Penélope Cruz în „Broken Embraces”, filmul lui Pedro Almodóvar.

În vârstă de 66 de ani, Mouna Ayoub este dependentă de haute couture și nu poartă de două ori aceeași ținută. Într-o vreme obișnuia să-și țină garderoba într-o vitrină pe care și-o amenajase în biroul din Riad, pentru a o putea admira în timp ce lucra.

Născută în Kuweit într-o familie creștină, Mouna Ayoub s-a convertit la Islam la 20 de ani pentru a se căsători cu Nasser Al-Rashid, un om de afaceri care avea de două ori vârsta ei și era consilierul pe probleme de business al regelui Fahd al Arabiei Saudite.

Cuplul a divorțat după 18 ani de căsnicie și cinci copii. Mouna a părăsit Arabia Saudită și s-a mutat în Franța, unde a investit în afaceri imobiliare și la bursă. Averea ei depășește astăzi 500 de milioane de dolari.

În anul 2000 și-a scris autobiografia, care a devenit un bestseller în Franța deși fostul ei soț a încercat în repetate rânduri să oprească publicarea cărții, ba chiar a dat editura în judecată.

Ce a determinat-o să strângă atât de multe piese haute couture? „În anii 80 se vorbea că haute couture este o artă pe cale de dispariție. Și am intrat în panică. Mi-am pornit propria cruciadă pentru haute couture”, explică ea pentru Vogue.

Creațiile scoase la licitație fac parte din colecții Chanel din 1990 până în 2014, multe fiind realizate pe măsurile modelelor care le-au prezentat – printre acestea, Linda Evangelista, Claudia Schiffer și Christy Turlington – altele nefiind vreodată purtate, pentru că „în Arabia Saudită nu aveam voie să port rochii scurte sau fără mâneci”, explică Mouna, dispusă să renunțe la o parte din colecția ei pentru că anumite piese nu-i mai vin, dar și pentru a face loc unor noi achiziții.

Foto Maurice Auctions