FacebookTwitterLinkedIn

Începutul anului 2022 este unul mai mult decât promițător pentru piața locală FMCG. Vânzările în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă față de anii anteriori.

În primele 10 săptămâni din 2022, vânzările din retail și FMCG au înregistrat o creștere de 11,4% față de 2021, cu 2,9 puncte procentuale mai mult față de cât s-a înregistrat la începutul anului trecut, arată datele celui mai recent raport publicat de RetailZoom.

Conform statisticilor, dinamica sectorului de produse alimentare este mult superioară produselor nealimentare, ce ating anul acesta o evoluție relativ egală prin comparație cu aceeași perioadă din 2021. Astfel, dacă categoria de alimente a raportat un avans de 13,4%, produsele pentru îngrijire personală au bifat un plus de 7,2%, în timp ce categoria de produse pentru îngrijirea locuinței și-a majorat vânzările în primele 10 săptămâni ale acestui an cu 6%.

Cele mai dinamice categorii de produse, cu creșteri de peste 20% au fost: uleiul și margarina (72%), mâncarea gata și semi-preparată (35%), produsele pentru înfrumusețare (32%) și produsele de bază (24,3%). De altfel, acestea sunt sectoarele cu contribuții mai mari la creșterea vânzărilor. Acestora li se adaugă și băuturile răcoritoare, gustările dulci și produsele lactate.

Dacă vorbim strict despre produsele de bază, în contextul conflictului militar, în săptămânile 7-8 au început să crească achizițiile mari de produse pentru coșul de produse alimentare, înregistrând creșteri de peste 40% la produsele de bază. În topul creșterii se regăsesc de departe făina (+82%), conservanții pentru fructe și legume (+81%) și uleiul pentru gătit (+78%).

La polul opus, cele mai mici creșteri au fost raportate de produsele alimentare și nealimentare pentru bebeluși (+2,1%, respectiv +2,3%), produsele pentru igienă orală (+5,1%) și produsele pentru igienă intimă (++5,3%).

Un aspect interesant relevat de raportul RetailZoom este legat de prețurile care au început să înregistreze un salt general mai mare decât inflația (10-12%) la sfârșitul lunii februarie, în special pentru produse alimentare și de îngrijire a casei.

„Creșterea prețurilor în retail începe să avanseze semnificativ și în lanțurile internaționale, univers în care promoțiile au reușit, în general, să preia din ”greutatea” scumpirii produselor / coșului de cumpărături. Cu toate acestea, reducerile de preț activate frecvent de lanțurile de magazine continuă să fie o tehnică de atenuare a șocului creșterii prețurilor, resimțite mult mai pregnant în ultimele luni în toate celelalte achiziții de produse nonFMCG (energie, combustibili, construcții)”, se concluzionează în raportul RetailZoom.