FacebookTwitterLinkedIn

Intel a devenit cea mai recentă corporație care și-a suspendat activitatea în Rusia, dar alte zeci de companii au rezistat apelurilor de a-și sista operațiunile în această țară.

Gigantul producător de cipuri este cea mai recentă corporație globală care și-a oprit afacerile în Rusia, spunând într-o declarație că a cerut „o revenire rapidă la pace”. Ieșirea Intel vine după mai bine de două decenii de colaborare în afaceri la o unitate de cercetare și dezvoltare din apropierea Moscovei, unde echipe de ingineri ar lucra la o tehnologie avansată de cip pentru utilizarea sa în întreaga lume.

În aceeași zi, miercuri, Casa Albă a anunțat un nou pachet de sancțiuni care include o interdicție a investițiilor noi în Rusia de către orice persoană americană – o măsură despre care experții juridici au spus că ar putea grăbi plecarea multor firme care persistă încă să aibă operațiuni în Rusia.

Cel puțin 155 de companii au rezistat cererilor de a părăsi sau de a reduce legăturile cu Moscova, în timp ce alte 96 au rețineri din a face noi investiții, relatează Washington Post

Aaron Klein, membru senior la Brookings Institutionm spune:  „Pentru rușii obișnuiți, a vedea companii occidentale de marcă care părăsesc Rusia este un mesaj că riscă să se întoarcă în epoca sovietică a societății.”

În anunțarea noilor măsuri de sancționare, Departamentul de Trezorerie Americană a mai declarat că va împiedica băncile americane să proceseze plățile datoriilor rusești în dolari, împingând țara tot mai aproape de faliment. Dacă sancțiunile timpurii au fost menite să rupă legăturile Rusiei cu comunitatea globală de afaceri, cele anunțate miercuri au fost menite să facă acea despărțire permanentă.

Interdicția investițiilor nu este clară pentru multe întreprinderi americane care continuă să opereze fabrici și alte facilități în Rusia.

De-a lungul timpului, menținerea acestor facilități va necesita o anumită formă de investiție, care ar putea forța Statele Unite să examineze deciziile individuale ale companiei, a spus Ariel Cohen, un membru senior nerezident la Atlantic Council, o organizație nepartizană care supraveghează conducerea și angajamentul global al SUA în parteneriat cu aliații și partenerii.

Unii experți juridici au considerat că administrația Biden a lăsat intenționat definiția „investițiilor” ambiguă pentru a forța companiile să tragă propriile concluzii cu privire la riscul juridic pe care doresc să și-l asume continuând operațiunile rusești. Casa Albă a continuat să acorde scutiri pentru afacerile care susțin sectoare importante pentru activitățile umanitare, pe care a specificat că includ produse alimentare și agricole, medicamente și servicii de telecomunicații care leagă poporul rus de lumea exterioară.

Mai multe corporații americane au citat această scutire pentru a justifica continuarea vânzărilor acolo, inclusiv Cargill, una dintre cele mai mari companii agricole din lume. Luna trecută, Compania a suspendat toate investițiile în Rusia, dar a spus că va menține acolo un personal de aproximativ 2.500 de persoane pentru a continua să furnizeze „alimente esențiale”, cum ar fi pâine, lapte praf și cereale.

Pentru alte companii, decizia de a se retrage din Rusia este complicată de contractele cu partenerii lor de afaceri. Principalele lanțuri hoteliere din SUA, inclusiv Hyatt și Hilton, continuă să opereze hoteluri în Rusia care sunt deținute de companii terțe.