, Contributor

Gastronomie |
|

Jamie Oliver – „Super food înseamnă să găteşti echilibrat, cu dragoste şi pasiune“

„Eu am făcut şi fotografiile pentru toate preparatele din carte“, spune Jamie Oliver cu mândrie despre noul său volum, „Super food în fiecare zi“. Îl ştim cu toţii: este simpaticul şi neobositul chef britanic permanent prins în proiecte simultane, pe care le conduce fără greş spre succes. Cu toate show-urile TV, campaniile publicitare, acţiunile de caritate şi activitatea managerială, Jamie îşi găseşte timp să scrie. Iar cărţile sale sunt în sine un adevărat fenomen. Care este „reţeta“ ce transformă fiecare titlu publicat de el în bestseller? Să-l lăsăm pe Jamie să ne povestească.
Author_Photo_3_Everyday_Super_Food

Aventura scrierii volumului „Super food în fiecare zi“ (Curtea Veche Publishing, 2016) a început în momentul în care Jamie Oliver şi-a dat seama că nu se putea lăuda cu acea sănătate pe care şi-ar fi dorit-o. „Probabil, subconştient, era vorba şi despre apropierea de 40 de ani. Mi-am dat seama că nu dormeam suficient, iar asta mă făcea adesea să mă simt obosit şi să fiu mai lent.“ Dar mai există o motivaţie, la fel de personală: este vorba despre deteriorarea condiţiilor de viaţă şi impactul pe care acest proces îl produce asupra tuturor, mai ales asupra copiilor. „Niciodată lumea nu a fost un loc mai nesănătos; se preconizează că această generaţie va trăi mai puţin decât cea a părinţilor. Nu-i un lucru pe care să-l accepţi uşor. Mă uit la copiii mei, mă uit la statistici, iar chestia asta chiar îmi creează un mare disconfort.“

Jamie a pornit în căutarea celor mai buni nutriţionişti, oameni de ştiinţă, medici şi profesori din întreaga lume. A călătorit în locurile cu cele mai bune condiţii de trai ca să adune acele informaţii cu adevărat relevante. „Cartea supune atenţiei fapte; nu e o dietă la modă, nici un volum împănat cu tot felul de mituri, ci o chestiune sigură, de încredere.“

Super Food in fiecare zi_coperta1

Există preparatul perfect?

Dar ca să înţelegem de ce toată lumea vorbeşte despre carte, trebuie să aflăm ce reprezintă acest „super food“. Jamie spune că e un concept destul de controversat, pentru că nu există un preparat în care să găseşti toţi nutrienţii necesari. „Nu există o reţetă magică.“ Însă utilizează termenul „super food“ pentru a desemna mâncarea foarte hrănitoare, „gătită de o manieră echilibrată, cu dragoste şi pasiune, desigur! Împreună cu echipa mea de specialişti în nutriţie (echipă care a fost extrem de strictă cu mine), am putut crea o gamă întreagă de mic dejunuri, prânzuri, cine, gustări şi băuturi apetisante, acestea bifând toate căsuţele necesare la capitolul nutriţie.“

Care este cea mai importantă dintre aceste căsuţe? Menţinerea unui aport caloric corect: 400 de calorii la micul dejun, 600 pentru prânz şi cină şi 100 pentru gustări. Cum era de aşteptat, acest lucru a făcut ca procesul de elaborare a reţetelor să devină un demers dificil. „Imaginează-ţi că începi, de exemplu, cu carbonara care este o chestie nemaipomenită, dar care reprezintă un mare semnal de alarmă din punct de vedere nutriţional.

Citește și Ce mai „coace“ Adi Hădean prin bucătărie

Vrei să creezi o versiune a ei care să vină cu aceleaşi senzaţii, dar să respecte principiul enunţat de carte. Asta cere să fii ceva mai inventiv. A trebuit să mă gândesc la o abordare modernă, elegantă. Şi nu vorbim aici de excluderea unor ingrediente, ci, mai degrabă, despre a le da preparatelor un echilibru. Nu spun să nu mănânci carbonara, un produs de patiserie sau o altă mâncare care chiar îţi place foarte mult, ci doar că moderaţia este importantă. Totul trebuie făcut cu cumpătare, asta e cheia! Dacă înveţi ritmurile, principiile şi tehnicile din această carte, sunt încredinţat că vei şti să ţii lucrurile sub control şi vei ajunge la rezultate bune.“

Important este ca la masă să ai în faţă o farfurie echilibrată, să te asiguri că dieta ta este variată şi conţine toţi nutrienţii necesari. „Ei fac ca părul să-ţi fie frumos, ochii să-ţi strălucească, dinţii şi oasele să-ţi fie puternice, creierul să-ţi funcţioneze cum trebuie şi aşa mai departe. Înseamnă să beneficiezi de un start propice pe drumul spre o sănătate de fier.“ Jamie este convins că decizia de a trăi după aceste reguli a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut vreodată.

Author_Photo_2_Everyday_Super_Food

O masă bună înseamnă mai mult decât mâncare

Tot procesul de documentare pentru carte a fost o adevărată călătorie. Nu este o simplă figură de stil: Jamie a vrut să cunoască acele locuri/comunităţi în care oamenii trăiesc cel mai bine şi unde viaţa nu este doar mai sănătoasă, ci mai fericită. „Am studiat comunităţile cu cele mai multe persoane cu vârste apropiate de o sută de ani (şi peste o sută). M-a surprins să văd că aceşti oameni sunt perfect capabili să susţină conversaţii, se mişcă fără mari dificultăţi, îşi pot găti, dorm cum trebuie, iar ritmul lor de viaţă este caracterizat de consecvenţă. Şi, în mod clar, nu se stresează. Mulţi dintre ei ciocnesc zilnic câte un păhărel (unul singur, atunci când se relaxează cu amicii). Însă viaţa alături de prieteni, în sânul comunităţii şi al familiei, este constanta existenţei lor. Faptul că au un scop îi face să se trezească în fiecare dimineaţă, să acţioneze şi, de asemenea, îi transformă într-o parte integrantă şi interesantă a comunităţii. Iar consecinţa este că îşi poartă unii altora de grijă.“

Citește și Bocuse D’Or Superstarurile gastronomiei mondiale

Doamnelor şi domnilor, aveţi, aşadar, la dispoziţie meniul complet pentru o viaţă sănătoasă. Nu trebuie să ajungeţi să stăpâniţi toate reţetele; e suficient să fiţi deschişi la aceste sugestii care vă vor aduce mai multă bucurie, relaxare şi convivialitate. Şi, evident, mai multă savoare în farfurie – dar asta era de la sine înţeles.

 


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.
*

Comentarii

Nu există comentarii