FacebookTwitterLinkedIn

Odiseea spaţială

Maison Caran d’Ache iubeşte… ceasurile. Nu este singura companie din domeniul instrumentelor de scris care cochetează cu orologeria. Tibaldi are propria linie de ceasuri, Montegrappa – la fel.  Însă Caran d’Ache face un lucru „puţin” diferit. Cu mai mulţi ani în urmă, celebra casă lansa ediţia limitată 1010, o minune de stilou al cărui corp fusese transformat într-un angrenaj de rotiţe, mecanism expus privirii, după modelul ceasurilor skeletonizate. Acum, Caran d’Ache ne impresionează construind un stilou-rachetă în colaborare cu maestrul orologer Maximilian Büsser de la MB&F. Multe pot fi spuse despre acest Astrograph pornit să cucerească nu doar stelele, ci şi inima şi imaginaţia noastră. Corpul stiloului este placat cu ruteniu sau rodiu (în funcţie de versiune), la fel ca rampa de lansare. Nu lipseşte nici astronautul, figurină magnetică placată cu argint şi rodiu ce poate fi ataşată corpului stiloului. Astrograph-ul Caran d’Ache este demonstraţia de inginerie a unui geniu cu suflet de copil şi, evident, cadoul perfect pentru un colecţionar căruia încă îi place să viseze la călătorii intergalactice.

Lac, pulbere de aur, sidef

Namiki este una dintre expresiile respectului pe care japonezii îl au pentru tradiție. Într-o cultură care venerează scrisul, unde caligrafia este ridicată la rang de artă, nici instrumentele de scris nu puteau fi altceva decât… opere de artă în sine. Fastuoasele desene care împodobesc corpul stilourilor sunt făcute în tehnica Maki-e, prin utilizarea unui lac natural foarte prețios (urushi), extras dintr-un arbore care chiar așa se numește: arborele de lac. Rezistența și impermeabilitatea lacului este dată de prezența unei enzime care se activează atunci când umiditatea amenință să deterioreze suprafața stiloului. Pentru decorare sunt folosite și alte materiale prețioase, între care pudra de aur, de argint, de platină şi sideful, împreună cu pigmenți de culoare. Stilourile ilustrează teme recurente din cultura japoneză. Aceste piese – fiecare în parte semnată de artistul care a creat-o – îşi sporesc valoarea de la an la an, fiind adesea tranzacționate în cadrul licitaţiilor de artă.

Deliciile eclectismului

În nordul Lombardiei, nu departe de graniţa cu Elveţia, în Varese, se află una dintre cele mai renumite manufacturi de instrumente de scris din Italia. Marca Ferrari da Varese poate fi socotită un caz atipic printre producătorii din domeniu. Brandul abordează un registru stilistic foarte amplu, cu direcţii de design dintre cele mai diferite. Este în egală măsură adeptul liniilor simple şi fluide şi al ornamentării bogate, “încărcate”. De asemenea, la Ferrari da Varese sunt folosite toate tipurile de materiale preţioase pentru a da creaţiilor un aspect ultramodern sau, din contră, un look retro. Meşteşugarii lucrează cu diamante, safire, turcoaze, onix, perle, argint, aur, esenţe nobile de lemn şi email. Şi totuşi, când vine vorba despre ediţii limitate, italienii din spatele acestui brand nu se grăbesc, fiind atenţi ca fiecare model să fie perfect conceput şi manufacturat, ritmul de lansare a acestora fiind de aproximativ unul la doi ani. Ceea ce le face mai preţioase şi mai căutate de colecţionarii din întreaga lume…

Citește și Secretul din cufăr – UP by Forbes

Patronul artelor

Montblanc este un brand cu o puternică apetenţă culturală. Fie că vorbim despre strălucitoarele evenimente pe care le organizează, fie despre colecţii, Montblanc investeşte imens în arte. Să ne oprim doar asupra câtorva dintre cele mai recente modele de instrumente de scris; am văzut, de curând, ediţii dedicate lui Andy Warhol, Peggy Guggenheim, Vasili Kandinski, William Shakespeare pentru a le enumera doar pe cele mai recente.  Acum, Montblanc îl omagiază pe unul dintre cei mai importanţi muzicieni din istoria jazzului: Miles Davis. Modelul a fost lansat în trei versiuni, materialele utilizate fiind răşina neagră, platina şi aurul. Detaliile de design sunt fascinante, fie că vorbim despre acelea realizate prin gravură, despre agata în tăietura specifică Montblanc ce decorează capacul sau despre hipnoticele accente de bleu de pe corpul stiloului. Şi pentru că Montblanc este şi un mare bijutier, nu putem să lăsăm nemenţionat unul dintre cele mai frumoase stilouri haute joaillerie din ultima vreme: “High Artistry Homage to Marco Polo Limited Edition”, o adevărată cascadă de diamante, rubine şi safire.