FacebookTwitterLinkedIn

Nume: Dinu Patriciu
Avere: 2,1-2,2 miliarde de euro
Varsta: 61 de ani
Resedinta: Ilfov
Domeniu/Companie: Retail, imobiliare, media, energie, resurse minerale, bancar
Pasiuni: masini, avioane, sport

Deşi întâlnirea cu echipa „Forbes România“ a avut loc în preziua plecării în vacanţă, antreprenorul ne-a vorbit despre planurile sale de extindere. Preferă să o ia pas cu pas: fiecare business deţinut are o strategie bine stabilită, pe următorii ani. Deşi majoritatea antreprenorilor din România fac eforturi mari de a dispune de lichidităţi, Dinu Patriciu pare că stă liniştit. În acest an a lichidat portofoliul de pe imobiliar din Suedia, în schimbul a 110 milioane de euro. A mai vândut o clădire la Paris şi una la Haga, pentru aproximativ 26 de milioane de euro.

Urmează să înstrăineze alte cinci clădiri din Polonia (2), Olanda (2) şi Belgia (1). Dinu Patriciu controlează fondurile de investiţii Fabian, Deutsche Land şi Rutley European Property (reunite sub umbrela Dinu Patriciu Global Properties – DPGP), cu active imobiliare de peste 1 miliard de euro, în Germania, România, Polonia, Belgia şi Olanda. „87% din clădiri sunt în Germania şi România. Restul le vând“, declara pentru „Forbes România“ la începutul lunii august Dinu Patriciu. În Germania, majoritatea activelor imobiliare deţinute sunt spaţii de birouri (unde are chiriaşi ca IBM sau Dell) şi spaţii comerciale (închiriate către mari retaileri, precum Real, Kaufland, Takko sau Plus).

În România, Dinu Patriciu are exclusiv spaţii de birouri. Şi ce urmează? „Investiţii în acelaşi domeniu, în Germania şi nu numai“, continuă omul de afaceri, fiind zgârcit însă cu detaliile. Nu va mai face birouri în România, ţine el să sublinieze. În domeniul bancar, antreprenorul român intenţionează să se extindă, prin preluarea unei a doua instituţii bancare, în Europa. Patriciu deţine prin fondul de investiţii Liberty Holding, împreună cu fostul premier al Georgiei, Vladimir Gurgenidze, Banca Populară a Georgiei.

Marexin (Marine Resources Exploration International BV) pare să fie însă cea mai de anvergură investiţie pe termen lung a antreprenorului, despre care nu poate să dea deocamdată prea multe amănunte. Marexin, înregistrată în Olanda, a fost înfiinţată în 2007 şi face parte din DP Holding.Marexin SRL, subsidiara locală a companiei, deţine din iulie 2008 o licenţă emisă de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea în România (Marea Neagră) a nămolului sapropelic (substanţă care conţine straturi de sedimente şi materie organică; prin procesare se poate obţine gaz sintetic, care reprezintă o sursă neconvenţională de energie, dar şi alte produse industriale). Este primul proiect de acest gen la nivel mondial, anunţau oficialii Marexin în vara anului 2010.

În primăvara acestui an, Marexin a primit o a doua licenţă de explorare a nămolului sapropelic şi a gazului hidrat, dar nu în România, ci în Georgia. Clauzele licenţelor nu-i permit omului de afaceri Dinu Patriciu să facă publice investiţiile din acest domeniu.