FacebookTwitterLinkedIn

Familia Păunescu a avut un an plin. Şi-a mărit portofoliul media, a mai vândut un hotel, iar unul dintre frați a intrat în politică. Unul dintre cele mai cunoscute active atribuite familiei Păunescu era Hotelul InterContinental.

Anul acesta, în urma mai multor tranzacţii pe piaţa Rasdaq, familia Păunescu a ieşit din acţionariatul InterContinental. Pentru participaţia de 49,12% pe care o aveau prin intermediul companiei hoteliere InterContinental Romania (RHIC) au încasat aproximativ 13 milioane de euro. Cumpărătorul a fost omul de afaceri Dan Adamescu, (prezent şi el în „Forbes 500 miliardari“), prin intermediul firmelor sale. În continuare, firma Lido, deţinută tot de familia Păunescu, este prezentă în acţionariat cu puţin peste 10% din titluri.

La scurt timp după tranzacţie, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei hoteliere InterContinental Bucureşti. Dan Adamescu a mai achiziţionat în urmă cu peste cinci ani hotelul de cinci stele Rex Mamaia, tot de la familia Păunescu. Valoarea tranzacţiei a fost la acel moment de 10 milioane de euro. Hotelul InterContinental, clasificat la cinci stele este amplasat în Piaţa Universităţii, în centrul Capitalei. Clădirea finalizată în 1970 este una dintre cele mai înalte din Bucureşti.Imobiliarele, care reprezintă circa 20-30% din averea familiei, s-au depreciat, şi cine a fost expus pe această piaţă a avut de suferit.

În 2007, anul de glorie al industriei imobiliare româneşti, proprietarii fabricii de mobilă IMAR Arad au anunţat investiţii de sute de milioane de euro în rezidenţial şi spaţii office. Acestea nu s-au materializat însă, pe fondul prăbuşirii sectorului de real estate. Afacerile lor s-au axat mai ales pe media, energie, transporturi. La începutul anului trecut, în portofoliul familiei Păunescu, proprietarii televiziunii B1 TV, ai cotidianului central „Curierul Naţional“ şi ai „Gazetelor“, ziare regionale, s-au adăugat ziarul „Evenimentul zilei“ şi revista de business „Capital“. În primăvara acestui an, managementul ziarului „Evenimentul zilei“ a fost preluat de Claudiu Şerban, directorul general al Editurii „Evenimentul zilei“ și „Capital“. El deţine 10% din acţiunile companiei şi are un mandat de doi ani. La scurt timp după această mutare, a avut loc o serie de concedieri în cadrul redacţiilor.

George Constantin Păunescu a fost şi este personajul central în afacerile familiei. Absolvent de ASE, el a ocupat înainte de Revoluţie mai multe funcţii în cadrul Ministerului Comerţului Exterior. Imediat după decembrie 1989, George Păunescu a înfiinţat General Consulting and Procurement.

Vezi care era averea familiei Păunescu în 2010