FacebookTwitterLinkedIn

Zona de Centru-Vest a Bucureștiului a urcat pe prima poziție în topul huburilor de birouri, cu cu un stoc de 579.600 mp, detronând Floreasca – Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 mp de spații de birouri, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox

În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în București: a doua fază de 25.000 mp a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest, stocul de spații moderne de birouri din București ajungând la 3,3 milioane mp. 

Pe locul al treilea se menține zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 mp de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 mp. Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul  (51.100 mp) și în Sudul (41.800 mp) Bucureștiului.

De altfel, zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca – Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate. Alte zone de interes pentru chiriași au fost CBD și Centru, în timp ce în Vest și Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacție de închiriere.  

În perioada analizată de Cushman & Wakefield, aprilie – iunie 2022, companiile au tranzacționat 75.800 mp de spații, astfel încât totalul suprafețelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% față de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 mp.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacționat, față de 59% în primul semestru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condițiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spații sunt goale.

Chiria de referință din București a crescut ușor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în CBD, prima majorare după o perioadă de șase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună. Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului și în alte sub-piețe din București, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru și Floreasca – Barbu Văcărescu.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii de birouri din București se uită cu foarte mare atenție la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că și-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie dețin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiții, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri.”

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

În prezent, în București se află în construcție proiecte totalizând 134.000 mp ce urmează a fi finalizate în 2022 și 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, fiind rezultatul în principal al blocării PUZ-urilor, o situație complicată în care foarte puține proiecte au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni. 

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023.