Yitzhak Hagag, Chairman & Board Controlled Hagag Group
Evoluția companiei într-un cuvânt
Poate că o sintagmă ar fi mai potrivită să ilustreze evoluția companiei în această perioadă, iar dacă ar fi să aleg una reprezentativă pentru Hagag Development Europe aș spune că ”2020 a fost un an excelent, pentru condiții de pandemie”. La moment de bilanț realizările Hagag Development Europe sunt, în propoție de 80%, în linie cu obiectivele pe care ni le-am setat la începutul anului. În martie, odată cu debutul perioadei de lockdown am schițat multiple scenarii de lucru menite să securizeze și să asigure continuitatea operațiunilor noastre de business, precum și a celor comerciale.
Contextul epidemiologic și, implicit, măsurile impuse de autorități pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus ne-au determinat să adoptăm noi modele de lucru. Ne-am adaptat rapid la noul normal, iar vizionările și parte din activitatea de marketing le-am transferat în mediul digital. Am dezvoltat noi soluții care să răspundă nevoilor clienților – și amintesc aici beneficiul de plată în rate direct la dezvoltator, am implementat, împreună cu furnizorii care asigură serviciile de project management și property management, un plan tehnic dedicat și măsuri suplimentare de prevenție și protecție pentru a asigura derularea, în deplină siguranță, a lucrărilor de construcție în curs și am avansat astfel rapid cu termenele de execuție în toate șantiere companiei.
La nivel de domeniu de activitate, cred că am trecut anul acesta prin cel mai complex exercițiu de reziliență, și mai cred că ”vedetele” pieței au fost segmentul rezidențial și cel industrial-logistic. Noul context social a generat o serie de schimbări în obiceiurile de cumpărare ale românilor, dar și în apetitul acestora pentru investiții în proprietăți imobilare. Astfel, comerțul online s-a transformat în motorul pieței industriale, iar plasarea unei investiții sigure și confortul personal au fost factorii care au asigurat continuitatea tranzacțiilor pe segmentul rezidențial. Am remarcat, în rândul clienților Hagag, o creştere a interesului pentru unități de tip duplex sau penthouse, aceeași afinitate crescută pentru proiecte din segmentul de premium și în general pentru apartamente cu suprafețe generoase, cu terase sau grădini proprii.
Conform datelor prezentate de agențiile de profil, segmentul rezidențial a înregistrat o creştere de 17,5% în trimestrul III al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceste procente, alături de volumul total al tranzacțiilor pe care le-am încheiat în primele trei trimeste și al contractelor în curs de semnare, ne fac să privim cu încredere la potențialul și perspectivele pe termen lung ale pieței din România. Rezultatele sunt favorabile și pentru proiectele noastre de spații de birouri: am finalizat lucrările de construcție și recepția finală pentru H Victoriei 109 cu un grad de ocupare de 60%, iar H Tudor Arghezi 21 este ocupat în proporție de 100%. Suntem un investitor stabil, cu perspective și viziune pe termen lung, și deținem atât experiența, cât și resursele financiare necesare pentru a privi dincolo de efectele pe termen mediu ale pandemiei.
Cele mai importante lecții
Am reconfirmat, mai degrabă, multe insight-uri valoroase pe care le cunoșteam deja din practică sau din teorie: am reconfirmat că adaptabiltiatea, agilitatea și flexibilitatea sunt atributele esențiale pentru buna funcționare a unei companii; am reconfirmat că oamenii sunt cel mai de preț asset în astfel de momente; că oportunități există chiar și în perioadele de criză; că interacțiunea socială este un atribut definitoriu al naturii umane, dar și că cine nu riscă, nu câștigă. Poate că cel mai importat lucru pe care l-am reconfirmat este că atunci când se dorește cu adevărat, se poate, iar aici fac referire la toate demersurile și progresele pe care România le-a facut în sfera digitalizării, începând cu adoptarea pe scară largă a internetului și a e-commerce-ului și continuând cu telemunca, telemedicina, învățământul online, conferințe digitale sau vizionări digitale (în cazul nostru), utilizarea sporită a metodelor de plată contactless și, bineînteles, dezvoltarea și utilizarea de aplicații care facilitează accesul la diverse servicii.
Dacă ar fi să mă limitez doar la trei lecții pe care comunitatea globală de afaceri le-a învățat în pandemie, acestea sunt: imperativul absolut de a fi agil, importanța digitalizării și comunicarea constantă și transparentă.
Prestația autorităților
Pandemia ne-a surprins într-un moment de ”reconstrucție”, în special al sistemelor de sănătate publică și educațional, și cred că cel mai elegant lucru de făcut în această situație este să nu comentăm această întrebare.
Strategia de business pentru 2021
Strategia Hagag Development Europe rămâne aceeași ca și înainte de debutul pandemiei. Vizăm consolidarea portofoliului local prin achiziția de noi active amplasate în zonele privilegiate ale Bucureștiului și avem în plan să continuăm proiectele din sfera urban renewal, precum și dezvoltările de proiecte noi pe segmentul upper-premium – cum este H Eliade 9 Residence.În acest sens, pentru 2021 am previzionat un budget de 100 de milioane de euro pe care îl vom aloca pentru noi achiziții. Reconsolidarea, refuncționalizarea și reintroducerea în circuitul comercial a clădirilor de patrimoniu, cu istorie și personalitate proprie, repezintă un segment de nișă, iar Hagag Development Europe este singurul dezvoltator care își concentrează investițiile în zonele centrale ale capitalei, pe acest tip de proiecte. Ne dorim să continuăm să dezvoltăm această rută și mă bucur să avem oportunitatea să contribuim la noua imagine a orașului și să aducem un omagiu istoriei Bucureștiului prin intermediul proiectelor noastre.
Provocări în 2021
Cred că provocarea cea mai mare pentru 2021, la nivel mondial, este pandemia însăși și efectele acesteia pe termen scurt, mediu și lung, cu toate implicațiile aferente: criză sanitară, criză economică, a patra revoluție industrială, mișcări sociale, migrație, etc.