FacebookTwitterLinkedIn

Avem un spital de geriatrie și cazare pentru vârstici neasistați. Programul nostru trebuia să fie finalizat în octombrie, dar eu sper ca până în noiembrie clădirea să fie gata. Din punctul acesta de vedere sunt bucuros, dar ne gândim dacă în continuare puterea de cumpărare va fi aceeași pentru că este un loc scump pentru un vârstnic. În plină pandemie suntem singurii în România care construiesc un spital de aceste dimensiuni, iar pentru mine este un sentiment satisfăcător.

Wargha Enayati trage un semnal de alarmă cu privire la implicarea statului, dat fiind că Enayati Medical City este singurul proiect privat de dimensiuni mari construit la noi în țară după 89.

Wargha Enayati a vorbit și despre celelate  proiecte pe care le gestionează, platforma DocBook și concierge-ul medical Intermedicas. În cazul DocBook, se pot face programări online la multe cabinete și clinici particulare cu peste 3.000 de medici, iar acest lucru merge în continuare foarte bine. Telemedicina și online-ul dictează în aceste vremuri, pentru moment proiectul neavând parte de piedici din partea autorităților. Acest canal foarte bun poate fi folosit pentru pacienți și pentru a descărca și a relaxa sistemul de sănătate.

Nu suntem singurii care fac telemedicină și asta este foarte bine. Sper să rămână o parte idn acest sistem în medicina românească precum se întâmplă în Franța, unde acest sistem este cel mai bine dezvoltat. Ei s-au trezit cu mult înaintea noastră și cu mult înainte de pandemie.

Ideea de concierge medical, așa cum este cazul Intermedicas, este la rândul său foarte căutată deoarece oamenii au nevoie de medici personali care au grijă de ei. Intermedicas organizează și numeroase webinarii, inclusiv pentru companii și oferă sfaturi medicale telefonice pentru a degaja acest stres care s-a format în rândul oamenilor, exagerat parțial. Frica din ultima perioadă pentru a ajunge la medic fizic a fost exagerată. Nu doar în România, ci în întreaga lume, această acțiune a redus urgențele medicale de la 35% la 25%. Acest lucru se va răsfrânge asupra populației cu boli cronice.

Despre revenirea la normal a economiei, Wargha Enayati recomandă României, precum modelul Germaniei, o abordare de tip Kurzarbeit.

Lucrăm la acest concept care este deja în Germania cel mai bine dezvoltat, conceptul de muncă flexibilă. Dacă ai un angajat, nu trebuie să îl bagi de tot în șomaj tehnic. Îi poți plăti doar 4 ore, iar restul de 3-4 ore îl poate plăti statul sub forma unui șomaj parțial, care sp meargă până la 85% din salariul pe acele 4 ore. Este un sistem extraordinar care nu pune greutate pe bugetul statului, așa cum se întâmplă în cazul șomajului tehnic.

Discuția și sfaturile oferite de Wargha Enayati au depășit sfera pragmatică, astfel că, a conchis el, nu trebuie să credem că ne vom întoarce la “ceea ce a fost înainte”. Problema este că omenirea nu are o alternativă la cum a fost pentru că am trăit într-o lume în care consumerismul a crescut extrem de mult.

Eu am o viziune spirituală, cred că noi nu mai vedeam omul ca entitate spirituală. Toată identitatea lui era legată până nu demult de consum.  Virusul a venit de sus să ne dea o lecție că nu este nevoie să consumăm așa mult, că putem funcționa interdependenți, că putem avea grijă de natură, ne-a învățat că putem gândi local. Oamenii și-au schimbat mindset-ul.