FacebookTwitterLinkedIn

1. Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Echilibru. Și când spun echilibru, mă refer la încercarea de a balansa incertitudinea, siguranța, familia, zvonurile, viitorul și noul.

2. Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Personal, am fost îngrijorat de instabilitate și de imposibilitatea apropierii fizice în context social. Cele două direcții în care activez sunt sportul, care merge pe sârma de la începutul pandemiei, și management-ul comunităților, care are nevoie permanentă de apropiere, de apartenență, de ieșirea din online.

Am reușit să rămânem relevanți în ambele domenii ale companiilor pe care le conduc, și să gasim soluții prin care să aducem valoare. La Sports HUB, de exemplu, ne-am dezvoltat și într-o direcție de speech-uri motivaționale și workshop-uri pentru companii. Experiența sportivilor în procese de performanță a fost foarte apreciată de mediul de afaceri. La CEO Clubs am reușit să îi ținem pe oameni împreună. Acest „împreună” a oferit membrilor noștri un context de siguranță, de cunoaștere și de relaționare. De exemplu, rata noastră de retenție a membrilor a crescut față de anii anteriori, ceea ce ne arată cât de importantă a fost această apartenență la o comunitate.

3. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Că am găsit răspunsuri rapid. Că am reușit să fim agili în ceea ce oferim. Că am în preajma mea oameni de care sunt mândru și care mă consideră prieten. Că am o familie echilibrată care rămâne un pilon-suport pentru mine.

4. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

În situații de criză cei care reușesc să își ajusteze „narativul” și au posibilitea să se reanalizeze, ies învingători. Din păcate, mulți s-au regăsit într-o „cursă a șobolanului”, așa cum o descria Kiyosaki, venind după amânări de taxe, de chirii, și alte cheltuieli împinse în timp. Ajutoarele din partea statului nu au mai venit, astfel că vedem un 2021 cu mai multe insolvențe. Pe lângă contextul pandemic, trecem printr-o reală criză a resurselor umane. Sunt optimist și cred într-o finalitate a crizei medicale, însă cred că migrația demografică va rămâne o problemă pentru mult timp. Dacă nu ne îndreptăm atenția către educația și către experiența tinerilor din țara noastră, nu văd cum putem opri acest exod care provoacă răni mult mai adânci. 

5. Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Către domeniul sportului, guvernul nu prea și-a îndreptat atenția. Nu am văzut și nu am simțit un ajutor sistemic, atât la nivel de reglementări, care să ne ofere un manual de funcționare cu ajutorul căruia să putem naviga, cât nici la nivel de ajutor financiar. Putem lua ca exemplu actualul Plan Național de Redresare și Reziliență al României, în care sportul nu este inclus. Probabil că încă nu ne dăm seama că sportul este un pilon al sănătății și al educației.

6. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Să construim sisteme robuste, care să aibă mai multe răspunsuri și diverse traiectorii în cazuri particulare. Să înțelegem complexitatea mediului și să fim pregătiți de orice schimb de macaz. Aceasta presupune o pregătire serioasă și costuri aferente. Acum mai mult ca oricând, trebuie să realizăm faptul că suntem într-un maraton și nu într-un sprint.