FacebookTwitterLinkedIn

Vietnamul va avea nevoie de investiții între 8 și 14 miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru a dezvolta noi centrale electrice și pentru a-și extinde rețeaua.

Din această sumă, 75% vor fi cheltuite pe noi centrale electrice, cu prioritate pe sursele regenerabile, iar 25% pe extinderea rețelei, a declarat miercuri viceministrul Industriei și Comerțului Dang Hoang An, transmite Reuters. Potrivit oficialului, țara va căuta să strângă fonduri de la investitori privați pentru noile proiecte energetice, însă nu a oferit alte detalii.

Vietnamul, un centru regional de producție, trebuie să-și crească capacitatea instalată de generare a energiei cu aproximativ 10% pe an pentru a-și susține economia și populația în creștere rapidă.

Statul, care a promis anul trecut să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, vrea să crească capacitatea eoliană offshore la 7 gigawați (GW) până în 2030 și la 65 GW până în 2045, reducând în același timp proporția de cărbune din mixul său energetic, mai arată sursa citată.

„Vietnamul nu va adăuga noi centrale electrice pe cărbune la planul său principal de dezvoltare a energiei și va continua doar proiectele pe cărbune care sunt în construcție până în 2030”, a spus An.

Luna trecută, ministerul a cerut guvernului să elimine viitoarele proiecte de cărbune cu o capacitate combinată de 14,12 GW din planul principal de dezvoltare a energiei electrice care este în curs de elaborare.

Potrivit ultimului proiect al planului principal de dezvoltare a energiei electrice, capacitatea totală de generare a energiei instalate a Vietnamului ar urma să fie crescută la 121 GW până în 2030 și la 284 GW până în 2045, de la 76,6 GW la sfârșitul anului trecut, potrivit presei de stat.