
Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
âNu am avut timp de vacanțe în ultimii doi ani: traversarea turbulențelor generate de pandemie ne-a ocupat toate resursele, inclusiv cele de timp. În linii mari, 2022 este un an de analiză și de refacere a structurii companiei pentru reluarea din 2023 a dezvoltării accelerate oprite la începutul anului 2020. Liniile de dezvoltare rămân în principiu aceleași, exceptând partea de clădiri de birouri. Așteptăm să vedem sub ce formă își va reveni acest segment până la sfârșitul anului și abia atunci vom lua o decizie strategică.
Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?
Creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă și creșterea explozivă a prețurilor la utilități reprezintă provocări în prezent care necesită o atenție sporită. Avem dificultăți cu fluxurile de aprovizionare, cu scumpirile aproape lunare ale materiilor prime și consumabilelor care la final pun o presiune foarte mare pe prețurile de vânzare. Lipsa forței de muncă, în schimb, este una dintre cele mai mari preocupări în prezent. Din păcate, numărul și calitatea angajaților sunt în scădere, iar acest lucru îngreunează fluxul operațional și dezvoltarea în industria HoReCa.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Crizele și perioadele post-criză creează oportunități de business, prin urmare ne uităm cu optimism la viitor. Credem că urmează câțiva ani de creștere și vrem să profităm din plin de această perioadă. Nu am o anumită îngrijorare, problemele actuale sunt în tot sectorul ospitalității din România, prin urmare fiecare antreprenor din horeca încearcă să găsească soluții pentru a opri aceste presiuni.
Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
În acest moment, toată rețeaua de cafenele TED’S Coffee este redeschisă și funcțională, iar prima jumătate a anului a fost cea mai bună din istoria companiei și așteptăm să finalizăm anul 2022 cu vânzări record. În ceea ce privește deschiderile, în 2022 am deschis o locație mare stradală, și urmează să deschidem încă două locații în perioada imediat următoare. În plus, conform strategiei de dezvoltare, avem în plan încă două locații noi până la sfârșitul anului 2022. Vrem să creștem pe zona stradală cu formate mari și avem în lucru un nou concept cu un format mai mic, doar to go, TED’S EXPRESS. Pentru anul 2023 nu ne-am propus un număr exact de deschideri, depinde foarte mult și de oportunitățile de dezvoltare, dar estimăm un minim de 5-7 locații. Ne dorim să fim rețeaua numărul unu în ceea ce privește satisfacția clienților noștri și calitatea produselor servite și asta va ocupa o mare parte a resurselor noastre în viitorul apropiat.