FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2023 a adus o evoluție pozitivă pe piața locală de capital din România, conform Raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 38,04 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 58% față de anul anterior.

Numărul total de tranzacții derulate la BVB și SMT a crescut la aproximativ 1,98 milioane în 2023, în creștere cu peste 18% față de anul precedent. Capitalizarea bursieră a pieței reglementate a atins 294,2 miliarde de lei la finalul anului, în creștere cu aproximativ 49,2% comparativ cu sfârșitul lui 2022.

Indicii bursieri românești au înregistrat creșteri pozitive la finalul anului 2023 comparativ cu anul precedent. Indicele de referință BET a înregistrat o creștere de 31,79% la 29 decembrie 2023, comparativ cu finalul anului 2022.

Cu toate acestea, valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a scăzut la 3,2 miliarde de lei la 29 decembrie 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior. Acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, reprezentând aproape 65% din totalul valorii tranzacționate la BVB până la sfârșitul anului 2023.

Pe piața reglementată a BVB și pe SMT, un număr total de 28 de intermediari au desfășurat activități la finalul anului 2023. Intermediarii locali, inclusiv societățile de servicii de investiții financiare (SSIF) și instituțiile de credit locale, au intermediat aproximativ 93% din valoarea totală.

La sfârșitul anului 2023, SSIF-urile aveau în custodie o valoare cumulată a activelor de 30,79 miliarde de lei, iar numărul conturilor de clienți activi ai acestora a fost de 84.687.

Valorile totale ale organismelor de plasament colectiv (OPC) din România au înregistrat o ușoară scădere la aproximativ 36,4 miliarde de lei la sfârșitul trimestrului IV din 2023, comparativ cu trimestrul anterior. Cu toate acestea, comparativ cu sfârșitul lui 2022, au fost înregistrate creșteri pentru SIF-uri, OPCVM-uri și FIA-uri.

Pe piața fondurilor de investiții, primele trei societăți de administrare a investițiilor (SAI) administrau aproximativ 71,18% din activele OPCVM și 64% din activele fondurilor alternative de investiții (FIA). Activele nete aferente societăților de investiții (SI) au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.