FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2023, fondurile de pensii private din România au acumulat active în valoare de 131,5 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 31,4% față de aceeași perioadă a anului anterior.

La sfârșitul trimestrului IV din 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) aveau active în valoare de 126,7 miliarde lei, în creștere cu 31,4% față de aceeași perioadă din 2022. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, cu active totalizând 4,75 miliarde lei, în urcare cu 31,1%.

Raportul subliniază că instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private sunt evaluate prin marcare la piață, ceea ce poate genera episoade de volatilitate pe termen scurt în valoarea activului net. Cu toate acestea, orizontul investițional al fondurilor este pe termen lung, iar acestea au demonstrat o bună reziliență în fața șocurilor anterioare pe piețele financiare.

La finele anului 2023, numărul total de participanți la cele 17 fonduri de pensii private a ajuns la 8,86 milioane, în creștere față de 8,59 milioane înregistrate la sfârșitul anului precedent. În cadrul sistemului pensiilor administrate privat, s-au înregistrat 8,15 milioane de participanți, iar în sistemul pensiilor facultative s-au înregistrat 771.000 de persoane.

Politica investițională a fondurilor de pensii private a fost concentrată în continuare pe piața financiară locală, cu 73% din totalul portofoliului investit în instrumente cu venit fix. Investițiile în acțiuni au reprezentat 23% din portofoliu la finalul lunii decembrie 2023.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.