Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Valoarea tranzacțiilor din piața imobiliară locală a depășit 4 miliarde de euro în ultimii cinci ani

Valoarea tranzacțiilor de pe piața imobiliară din România a depășit 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor 5 ani, iar cei mai activi cumpărători au fost investitori sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%), potrivit unei analize a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
rsz_campus_6_cladirea_1_2 (2)

Pe parcursul ultimilor 5 ani, piața locală a atras investitori din peste 15 țări de pe patru continente, atenția cumpărătorilor fiind cel mai mult concentrată asupra proprietăților din București, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacții au fost realizate și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova sau Pitești, cota de piață a acestor orașe variind între 2% și 5%.

Cu o pondere de 39% în volumul tranzacționat, segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa principală de active, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. În sectorul industrial au fost finalizate tranzacții de aproximativ 700 milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

„Piața imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluție solidă, cu tranzacții relevante și un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiționali, precum NEPI Rockcastle și Globalworth, care au dominat piața în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piață, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piața de investiții. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanților și un nivel al randamentelor atractiv, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi”, a precizat Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

 

Citește și: Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii