Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

C&W Echinox: Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie

Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei, însă dezvoltarea este concentrată în orașele care au acces la cel puțin o autostradă care facilitează transportul și distribuția mărfurilor, arată datele unui studiu efectuat de Cushman & Wakefield Echinox.
 aboneaza-te
immofinanz spatii logistice

Astfel, la finele celui de-al treilea trimestru al anului, stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la 3,42 mil. mp, iar circa 90% dintre aceste spații sunt situate în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești, Ploiești, Sibiu, Arad, orașe legate la rețeaua locală de autostrăzi.

Și în orașe precum Iași, Râmnicu Vâlcea, Brăila sau Roman au fost dezvoltate parcuri logistice moderne, însă acestea nu beneficiază de acces direct la artere rutiere de mare viteză, iar proiectele sunt în majoritatea cazurilor punctuale, fiind realizate la cererea expresă a unui ocupant.

În prezent, Bucureștiul are un stoc de peste 1,6 milioane de metri pătrați spații depozitare, având o pondere de 48% în stocul total. Capitala este urmată în clasament de Timișoara (440.000 mp), Cluj-Napoca (254.000 mp), Ploiești (240.000 mp) și Pitești (240.000 mp), potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

De asemenea, în primele nouă luni din 2018 au fost livrate spații noi cu o suprafață de 380.000 de metri pătrați, iar pentru ultimul trimestru se estimează că vor fi finalizați încă 200.000 de metri pătrați, un nivel nivel record pentru România.

Am remarcat o activitate mai dinamică a pieței în ultimele trei luni, cu cereri active din partea companiilor de logistică implicate în diverse proiecte și licitații. Aria de interes o constituie în continuare București, fiind orașul cu stocul cel mai mare (peste 1,6 mil. mp) și cu perspective atractive de livrări noi în anul 2019. Și orasele mari cu tradiție și dezvoltare industrială sunt pe harta de expansiune a chiriașilor – Timișoara, Cluj, Sibiu, observând însă și un interes în creștere pentru zona de Est a României, precum Bacău sau Iași. Anul 2018 a fost unul al retailerilor și distribuitorilor care s-au consolidat sau au efectuat mutări de anvergură, estimând că și în 2019 vom asista la tranzacții importante pe acest segment”, a precizat Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Nivelul chiriilor a continuat să fie stabil, în condițiile în care rata de ocupare este de peste 95% în majoritatea orașelor. Depozitele de clasă A sunt tranzacționate la valori cuprinse între 3,5 și 4,25 euro/ mp/ lună, prețul fiind stabilit în funcție de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafață sau specificațiile tehnice.

Ținând cont de planurile de dezvoltare anunțate de marii jucatori din această piață, este de așteptat ca stocul spațiilor logistice și industriale din România să depășească pragul de 4 milioane de metri pătrați până la finalul anului 2019.

Citește și: Cât plătesc companiile din București pentru spaţii de birouri moderne

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii