FacebookTwitterLinkedIn

În ultimii trei ani, pe fondul nesiguranței cauzate de restricțiile din pandemie, turiștii își făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, însă aceștia își planifică acum concediul pe termen lung și își fac rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înainte.

”Există acum o mai mare predictibilitate în ceea ce privește deplasările, ceea ce îi ajută pe români să planifice din timp vacanțele și să aibă, astfel, o ofertă mult mai mare de opțiuni atât în ceea ce privește destinațiile și unitățile de cazare, cât și în ceea ce privește prețurile”, potrivit agenției de turism Travelminit.ro.

În topul celor mai rezervate destinații în perioada early booking se numără stațiunile montane și marile orașe (41% din rezervări), litoralul românesc (22% din rezervări), stațiunile balneare (15% din rezervări), restul procentelor fiind distribuite între destinațiile mai puțin populare.

În ceea ce privește tarifele pentru sejururile rezervate early booking, prețul mediu pentru o vacanță de două persoane, trei nopți în perioada verii este de 1.142 lei (la mare), 952 lei (la munte), 1.040 lei (în stațiunile balneare) și 840 lei (în orașe).

Pe de altă parte, prețul mediu pentru o vacanță de familie (doi adulți și doi copii), cinci nopți în perioada verii este de 2.424 lei (la mare), 2.243 lei (la munte), 2.034 lei (în stațiunile balneare), 2.036 lei (în orașe).

„Rezervările early booking sunt din nou în trend, turiștii au acum mai multă siguranță în ceea ce privește călătoria lor, așa că își planifică vacanțele din timp, astfel că am înregistrat o dublare a numărului de rezervări în primul trimestru la Travelminit”, spune Dóra Török, manager operațional la Travelminit.ro.

Conform Travelminit.ro, primele semne ale revenirii curentului early booking au apărut din luna ianuarie, când au început să fie înregistrate primele rezervări pentru primăvară și vară.

Tarifele early booking sunt cu 17-20% în creștere față de anul trecut, o scumpire generată și de inflație, dar tot sunt mai mici față de prețurile percepute atunci când rezervarea nu a fost făcută în avans cu minimum o lună înainte.