FacebookTwitterLinkedIn

Un studiu recent realizat de specialiștii din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii relevă că România a achiziționat anul trecut produse alimentare și agricole americane în valoare de 182 milioane de dolari, în creștere cu aproape trei procente față de anul anterior.

Conform ultimelor statistici publicate de USDA, importurile indirecte de preparate alimentare și produse agricole din SUA către România au atins anul trecut un nou record. Practic, în 2021, importatorii români au achiziționat produse alimentare și agricole americane în valoare de 182 milioane de dolari, în creștere cu 2,7% față de 2020.

Cel mai mult, România a cumpărat din SUA semințe de floarea-soarelui, soia, vin și preparate pentru alimente. Datele arată că semințele de floarea-soarelui au totalizat 25,4 milioane de dolari, soia – 25,2 milioane de dolari, băuturile spirtoase distilate – 15 milioane de dolari, iar nucile – 11,4 milioane de dolari.

Toate aceste categorii de alimente au reprezentat aproximativ 70% din totalul exporturilor americane de produse alimentare și agricole către România.

Oficialii USDA au punctat că mai bine de jumătate din marfă a ajunsă în România indirect, prin intermediul altor state europene. Adică, aceste produse au intrat mai întâi în state precum Germania, Italia, Țările de Jos, Spania și Belgia, și ulterior au fost livrate în România.

Carnea de vită, arahidele și afinele sunt alimentele care ajung pe piața locală exclusiv în mod indirect. În 2021, importurile de carne de vită din SUA au totalizat 1,7 milioane de dolari față de 959.200 de dolari în 2020, importurile de arahide au însumat 1,5 milioane de dolari în 2021 (n.red. – 1,7 milioane de dolari în 2020), iar cele de afine – 295,5 mii de dolari în 2021 vs. 425,7 milioane de dolari în 2020).

În ceea ce privește comerțul cu vin din SUA către România, potrivit datelor Biroului American de Statistică (BICO), în 2021, acesta a fost evaluat la 211.000 de dolari. Pentru acest produs, Germania a fost principalul punct de intrare în UE.