FacebookTwitterLinkedIn

Publicul ieșean și comunitatea arhitecților din România au așteptat cu nerăbdare rezultatul concursului internațional de arhitectură organizat de Iulius pentru terenul pe care îl deține în zona centrală a Iașiului, pe care se va construi un proiect rezidențial. Presa și specialiștii au făcut previziuni și fiecare a avut un proiect preferat. Dar decizia juriului a fost o surpriză: a câștigat ansamblul arhitectural „Bridging Time, Bridging Communities”, proiectat de UNStudio din Olanda.

Dacă ar fi să premiem pasiunea, se poate spune că Arjan Dingste, Senior Architect la UNStudio, se clasează, de departe, pe locul întâi. Aflat la Iași la evenimentele de prezentare a soluțiilor, Arjan Dingsté a declarat: „E a patra oară când vin în Iași și de fiecare dată descopăr câte ceva nou. Am studiat foarte, foarte mult pentru a realiza un proiect care să respecte monumentele din oraș. Am adus un proiect foarte sustenabil pentru oraș, dar și pentru generațiile viitoare, și suntem foarte onorați să facem parte din acest demers”.

UNStudio, proiectul câștigător

Dar cum a reușit dezvoltatorul, Iulius, să mobilizeze, pentru participarea la acest concurs, patru dintre casele de arhitectură din categoria Champion’s League la Iași (Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects), oraș de care unii dintre ei nu auziseră niciodată? Asta în condițiile în care aceste birouri de proiectare sunt solicitate pentru proiecte îndrăznețe, cu estetici revoluționare în toată lumea, din California în Bangkok, și și-au pus semnătura asupra unor clădiri emblematice precum The Gherkin din (Londra), Apple Design Lab (SUA), Tianjin Binhai New Area Library (China), sediul YG Entertainment (Coreea de Sud) și MAXXI – National Museum of 21st Century Art (Roma, Italia), pentru a enumera doar câteva. 

Raluca Munteanu, director de dezvoltare la Grupul Iulius, a declarat că, după realizarea unei liste scurte, fiecare dintre aceste birouri au fost invitate să participe. Și nu toți au fost ușor de convins, în ciuda faptului că a fost un concurs de soluții, plătit. „Câștigătorul va primi un contract de proiectare,” a punctat ea, adăugând că întregul proces de organizare a concursului a presupus un efort considerabil din partea grupului, „dar bugetul plătit de noi este mai mic decât cât au investit participanții în acest concurs.”

„Ne-am asumat realizarea unui concurs de soluții pentru că este un sit extrem de vizibil, care înseamnă mult pentru comunitatea locală. În plus, Iulius are sediul central în Iași, noi suntem acasă, deci importanța locului pentru noi și ieșeni este mare”, a mai precizat Raluca Munteanu. 

După semnarea contractului de proiectare cu UNStudio, se va intra pe un circuit de avizare și implementare a proiectului, care va dura, având în vedere că e o zonă istorică, nu mai puțin de un an. 

Argumentul juriului: „răspunsul cel mai complet și echilibrat”

După câteva zile de deliberări, membrii juriului au considerat că propunerea celor de la UNStudio este „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”. Jurius a fost format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu, Matei Bogoescu și istoricul Cătălin Turliuc, specializați în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public. 

MVRDV
Zaha Hadid

Fiecare dintre cele patru soluții oferite de birourile de arhitectură invitate au făcut studii amănunțite asupra sitului, istoriei sale în ansamblul orașului, iar cuvântul de ordine în descrierea proiectelor lor a fost „respectul” pentru monumentele istorice din zonă, pentru natură, comunitatea ieșeană, cât și dorința de a valoriza recentele descoperiri arheologice din zonă. 

„Bridging Time, Bridging Communities”

Proiectul a fost gândit de arhitecții UNStudio din Amsterdam și este dezvoltat pe principiul „construind în jurul orizontului”. În motivația deciziei, juriul concluzionează că „soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă, astfel, o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban.”

„Sunt fără cuvinte. Am sperat să câștigăm, dar nu ne-am așteptat, pentru că toate birourile au făcut proiecte uimitoare. Suntem foarte încântați, dar și curioși, pentru că este un proiect foarte dificil. Asta ne aduce entuziasm, dar ne și responsabilizează, pentru că va trebuie să gestionăm toate provocările. Dar, la final, cred că va fi un demers foarte satisfăcător”, a spus Stella Nikolakaki, Senior Architect and Project Manager UNStudio. 

Viziunea lor poate fi descoperită în soluțiile expuse în cadrul expoziției „Un Iași pentru viitor”, găzduită de Palatul Culturii din Iași, partener al evenimentului, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, programul fiind de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 17.00, dar și pe platforma online www.iasipentruviitor.ro.