FacebookTwitterLinkedIn

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). O parte din bani va fi alocată pentru pregătirea studenților pentru profesiile viitorului.

”Proiectele universității sunt pe mai multe componente: infrastructură globală (2,1 milioane de euro), tehnologii emergente (2,1 milioane de euro), domenii de specializare prioritare (600.000 de euro), formare profesională (200.000 de euro), precum și pentru o platformă de cercetare (100.000 de euro)”, potrivit unui comunicat al instituției.

Cu aceste fonduri, UPT va cumpăra servere care permit rularea unor aplicații de inteligență artificială, va moderniza rețea Wi-Fi din campusul universitar și laboratoarele de studiu.

„Prin aceste fonduri, de exemplu, noi încercăm să transformăm laboratoarele în experiențe iLivingLab, prin care dorim să replicăm o problemă din lumea reală pe care să o rezolvăm cu o echipă multidisciplinară și în unele cazuri chiar internațională. După cum vedem, ultimele aplicații din zona inteligenței artificiale propun o nouă paradigmă în educație”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

Universitățile din România au avut la dispoziție, prin PNRR, 234 de milioane de euro pentru digitalizare, iar 61 dintre ele au depus proiecte pentru a accesa aceste fonduri.