FacebookTwitterLinkedIn

Universitatea Politehnica din București demarează astăzi un nou proiect pentru dezvoltarea infrastructurii campusului studențesc. Valoarea totală a investiției depășește 24,4 milioane de euro (TVA inclus).

Universitatea va demara construcția unui nou cămin studențesc cu sprijinul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.). În acest sens, astăzi a fost semnat contractul de proiectare și execuție a imobilului.

Căminul, amplasat în campusul din Regie, va oferi 700 de locuri de cazare pentru studenții UPB și va fi finalizat în termen de 24 de luni. Clădirea are zece etaje și 350 de camere și va fi dotată pe fiecare etaj cu săli de lectură, spălătorii și uscătorii, chicinete și săli de mese. De asemenea, va avea și o parcare subterană.

În pus, clădirea va oferi cazare și studenților cu dizabilități, în 20 de camere special amenajate. De asemenea, căminul va fi dotat și cu panouri solare pentru a asigura apă caldă menajeră.

„În ultimii ani am primit tot mai multe solicitări de cazare. 75% din cei peste 30.000 de studenți ai universității noastre sunt din provincie. Numărul de studenți în creștere, costurile ridicate ale chiriilor din București, dar și condițiile de confort din cămine ne-au determinat să atragem continuu fonduri pentru construirea de noi spații de cazare și renovarea celor existente. Proiectul de azi se încadrează în conceptul de Smart City –  clădiri eficiente energetic  & un mediu digital, concept sub care vom integra întregul campus, astfel încât să ne bazăm pe resurse energetice proprii și să digitalizăm partea administrativă a relației cu studenții”, declară Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

UPB a demarat un plan amplu de investiții destinate creșterii calității vieții sudenților. Printre investițiile derulate de UPB în acest an în campusul studențesc se numără cantina R3 cu o capacitate de 500 de locuri simultan, dată în folosință în luna martie, dar și două cămine (P1 și P19 parțial) care sunt în proces de reabilitare, lucrare care va fi gata în octombrie 2023. Cele două investiții sunt realizate din fonduri proprii și valoarea acestora de ridica în jurul sumei de în 4 milioane de euro.  

De asemenea, anul acesta, UPB a finalizat infrastructura de internet a campusurilor studențești, în urma unei investiții în valoare de 1,7 milioane de euro.

Universitatea Politehnica din București este cea mai mare universitate tehnică din țară, are peste 30.000 de studenți înscriși anual la toate ciclurile de învățământ, 15 facultăți și peste 1.800 de cadre didactice și cercetători. În prezent, UPB deține peste 80 de laboratoare și 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă generație.