FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat joi că vor impune o serie de sancțiuni economice asupra Rusiei dacă aceasta va ataca Ucraina. Pe fondul acestei crize, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a convocat aliații la o serie de discuții pentru a identifica soluțile optime care pot preveni un răboi cu Rusia.

Statele Occidentale încearcă să constituie un front diplomatic unit înainte de negocierile care vor avea loc vineri, la Geneva, între Antony Blinken și Sergei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, potrivit Reuters. Aceste discuții sunt privite drept ultima șansă de a împiedica Rusia în a lansa un atac direct asupra Ucrainei.

Blinken a vizitat miercuri Kievul, iar joi s-a întâlnit la Berlin cu miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Marii Britanii. Președintele american Joe Biden a anunțat mirecuri că în condițiile actuale un atac din partea Rusiei este foarte probabil.

Statele Occidentale consideră că Rusia plănuiește o nouă ofensivă asupra Ucrainei după aproape opt ani de la anexarea Crimeei. Guvernul de la Moscova a poziționat în ultimele luni mii de trupe în proximitatea graniței cu Ucraina, deși respinge acuzațiile că ar plănui un atac. Totuși, reprezntanții Moscovei au specificat că vor lua măsurile necesare dacă cererile lor nu vor fi respectate.