FacebookTwitterLinkedIn

Începând de la 1 februarie, Uniunea Europeană limitează la 9 luni valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intraeuropene, după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă, alcătuită din două doze sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Potrivit noilor reguli, statele membre nu ar trebui să mai impună perioade diferite de acceptare a certificatelor, iar termenul de 9 luni se aplică numai documentelor de vaccinare folosite la călătorii în UE. 

În schimb, țările membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul în context intern, dar Comisia Europeană le solicită să se alinieze și în acest caz la perioada de nouă luni stabilită la nivelul Uniunii, notează RRA.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că România trebuie să se adapteze în curând regulilor europene cu privire la certificatul digital COVID-19.

Până la o nouă reglementare, a precizat Arafat, certificatul este valabil pentru intrarea în țară și pentru accesul în magazine, restaurante sau teatre și pentru persoanele care nu au doza booster.