FacebookTwitterLinkedIn

Teodora Brody-Enache prezintă publicului din București în premieră rezultatul unei vieți de căutare și de pregătire muzicală și spirituală – UNIFYING WORLDS, pe 26 mai, de la ora 19:30, la Sala Luceafărul. La intersecția dintre jazz, muzica clasică și doina tradițională românească, tărâmul muzical deschis de Teodora în cvartetul său – Călin Grigoriu (chitară), Andrei Kivu (violoncel) și Joca Perpignan (percuții) are acea calitate legendară care își râde de granițe, devine o terra incognita muzicală, în care muzicienii conduc publicul printr-o experiență în care toți cei implicați par să-și reamintească rădăcinile comune ale tuturor.

Conceptul UNIFYING WORLDS este, în cuvintele Teodorei, „o nuntă între Cer și Pământ, prin sunet”. În peste un sfert de secol de căutare asiduă, de antrenament vocal și întâlniri cu mari maeștri ai jazz-ului, inclusiv Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Benny Rietveld, Curtis Fuller, Eric Legnini și Al Coplay, Teodora Brody-Enache s-a pregătit zi de zi, cu încredere și dedicație, pentru a putea transmite o adevărată experiență spirituală – aceea că muzica este mai presus de diviziuni culturale și teritoriale, că este o expresie a unor energii care se împletesc printre noi toți și care ne pot face să ne simțim parte a unui întreg.

UNYIFING WORLDS este un turneu mondial care va începe la București, pe 26 mai, și va continua până în Statele Unite ale Americii, unde artista româncă va concerta în prestigioasa sală Kennedy Center, apoi la New York și la Chicago.

Turneul american va prezenta publicului un repertoriu ce va include, printre altele, consacrata interpretare a rapsodiilor compuse de George Enescu și reimaginări de lucrări binecunoscute ale unor compozitori precum Beethoven, Bartók sau Pachelbel, menit să aducă în atenție uniunea între muzica clasică, jazz și doină.

Concertul de la București, în schimb, va fi unul inedit, un omagiu adus marelui violoncelist spaniol Pablo Casals, cu aranjamentele muzicale realizate împreună cu Călin Grigoriu (extraordinar compozitor de muzică pentru spectacole de teatru) dar și cu interpretări noi ale unor lucrări de Beethoven, Mozart, Bach și chiar ale compozitorului contemporan Max Richter.

„Teodora Brody-Enache a profitat de șansa de a face o mișcare evolutivă în viitorul muzicii. Imaginația și curajul ei sunt admirabile”, au scris americanii de la faimoasa revistă Fanfare, iar spaniolii de la Ritmo au subliniat: „Cu Bartók și dansurile sale românești, românca este în elementul ei, devenind un punct de întâlnire între trei forțe copleșitoare ale naturii: Bartók, jazzul și Teodora Brody.”

Parcursul Teodorei a fost și este plin de acolade internaționale. Pe scena mondială a apărut în mod regulat la prestigioasele festivaluri de jazz de la Montreux, Marciano sau Lugano. Peste ocean a cântat la Biblioteca Congresului din SUA, la Galeria de Artă Corcoran, precum și în cluburi legendare precum Iridium New York și Blues Alley din Washington DC. În 2004, Guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, pentru puntea pe care a creat-o între jazz și tradițională doină românească. În 2023, a inițiat sesiunile muzicale Impromptu, o serie de concerte complet improvizate susținute cu invitați speciali din toată Europa și a lansat Rhapsody, un album înregistrat la Londra cu renumita London Symphony Orchestra.

Teodora urcă pe scenă desculță pentru a simți, astfel, mai bine, energiile Pământului. (Poate nu e o simplă coincidență că nici Maria Tănase nu suferea pantofii.) Imaginația ei îndrăzneață a dus-o dincolo de rădăcinile ei românești și de jazz, pe un teritoriu muzical total nou – așa au luat naștere „From Classical to Jazz” sau „Classical Emotions”.

Biletele pentru concertul Teodora Brody-Enache: UNIFYING WORLDS – Classical Meets Jazz sunt puse în vânzare AICI.