FacebookTwitterLinkedIn

Un nou focar de gripă aviară a obligat autoritățile veterinare din Ungaria să sacrifice un număr de peste 91.000 de rațe.

Ungaria se confruntă cu un nou focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o ferma din apropierea graniței cu România, a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), transmite Reuters.

În ultimele zile, la ferma din orașul Nyírbator au fost sacrificate 2.500 de rațe, după ce în urmă cu câteva săptămâni au mai fost eliminate alte 94.000, ca parte a măsurilor de izolare, a informat OIE, citând datele autorităților de la Budapesta.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la cele de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.